14.10.12

«Κίνδυνος για τη σύμβαση ΕΡΤ-TEAM»





Να διακόψει την υφαρπαγή του ανταποδοτικού τέλος από την ΕΡΤ προς το ΛΑΓΗΕ , επιχειρεί η ΠΟΣΠΕΡΤ. Στην προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητάει να ακυρωθεί η απόφαση του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Σίμο Κεδίκογλου και του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ασημάκη Παπαγεωργίου. με την οποία μεταφέρεται , φέτος, το 25% του ανταποδοτικού τέλους σε μια άλλη ανώνυμη εταιρεία το ΛΑΓΗΕ. Θυμίζουμε πως αν τελικώς ισχύσει η απόφαση, κάθε νοικοκυριό θα πληρώνει κάθε μήνα  1 ευρώ στο λογαριασμό της ΔΕΗ για ...φωτοβολταϊκά και όχι για την ΕΡΤ.


Στην προσφυγή, η ΠΟΣΠΕΡΤ, υποστηρίζει, πως η υφαρπαγή του ανταποδοτικού, επηρεάζει  και τη σύμβαση της ΕΡΤ με την UEFA-TEAM για το  Champions League, επικαλούμενη μάλιστα το ΔΣ που τοποθέτησε ο Σίμος Κεδίκογλου. «(...)Η νέα διοίκηση της ΕΡΤ είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα» της σύμβασης με την TEAM «και υπό την οικονομική πίεση αποφάσεων    που δεν υπήρχαν στο παρελθόν» υπενθυμίζει  την ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΡΤ (14.08.2012) για το Champions League, η ΠΟΣΠΕΡΤ.  Στην  ανακοίνωση αυτή γινόταν  λόγος «για την ανάγκη δραστικής μείωσης του προϋπολογισμού της εταιρείας  τα έτη 2013-2014» εξαιτίας της συγκεκριμένης απόφασης των δύο υπουργών, περί ΛΑΓΗΕ. Πρακτικά δηλαδή,  σύμφωνα με τον ισχυρισμό της ΕΡΤ η σύμβαση με την TEAM-UEFA, τα ποσά της οποίας θα δοθούν τμηματικά βρίσκεται σε κίνδυνο.


Το ουσιαστικό ζήτημα που θέτει η προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ στο ΣτΕ είναι πως με την απόφαση αυτή η ίδια η οικονομική λειτουργία της ΕΡΤ είναι στον αέρα. Η ΕΡΤ το 2011 κατόρθωσε να είναι στην 14η θέση μεταξύ των εταιρειών με τα υψηλότερα κέρδη στην Ελλάδα, εξαιτίας της συνετής διαχείρισης του ανταποδοτικού και τώρα κινδυνεύει να καταστεί εκ νέου και αυτόματα ζημιογόνος, αφού ενδεχομένως θα διαθέσει στο ΛΑΓΗΕ ως και 75 εκατ. ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: