Η μάχη των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των διεθνών ευρωπαϊκών οργανώσεων φτάνει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η UEFA και η FIFA εδώ και λίγο καιρό κατέθεσαν προσφυγή σε βάρος της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έδινε τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις της Μεγάλης Βρετανίας και του Βελγίου να ορίζουν ποιοι αγώνες δεν μπορούν να «κλειδωθούν». Η FIFA και η UEFA θεωρούν πως η απόφαση αυτή δεν επιτρέπει τη δίκαιη και με ίσους όρους πώλησης των δικαιωμάτων. Αν και η η υπόθεση δεν πρόκειται να συζητηθεί πριν περάσει ένας χρόνος, θεωρείται ως σημαντική για το μέλλον της βιομηχανίας του ποδοσφαίρου
Το ευρωπαϊκό δικαστήριο τον περασμένο Φεβρουάριο απέρριψε την προσφυγή της FIFA και της UEFA, εναντίον της Μεγάλης Βρετανία και του Βελγίου. Έκρινε πως τα κράτη μέλη της ΕΕ, μπορούν να απαγορεύσουν, -κάτω από προϋποθέσεις, την αποκλειστική μετάδοση του συνόλου των αγώνων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από τη συνδρομητική τηλεόραση, μέσα από τη σύνταξη της λίστας των γεγονότων μείζονος σημασίας. Το δικαστήριο έκρινε πως οι αγώνες «πρώτης τάξεως ενδιαφέροντος» και «εξαιρετικού ενδιαφέροντος» όπως αυτοί για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, με τη συμμετοχή εθνικών ομάδων έχουν μείζονα σημασία και άρα πρέπει να μεταδίδονται στην ελεύθερη τηλεόραση. Αλλά και οι υπόλοιποι αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, μπορούν να θεωρηθούν ως ενιαίες εκδηλώσεις και όχι ως επιμέρους με διαφορετικό ενδιαφέρον και συνεπώς πρέπει να μεταδίδονται από την ελεύθερη τηλεόραση.
Το Δικαστήριο είχε αποφασίσει πως οι διοργανώσεις Mundial και Euro ως εκδηλώσεων μείζονος σημασίας για την κοινωνία, μπορεί μεν να επηρεάσει το ύψος του τιμήματος που θα μπορούσαν να λάβουν η FIFA και η UEFA όμως δεν εκμηδενίζει πάντως την εμπορική αξία των δικαιωμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου