Σε νέα φάση οικονομικού ελέγχου περνάει η ΕΡΤ. Μπορεί το αίτημα για κλείσιμο τηλεοπτικών σταθμών όπως κατατέθηκε ακόμη και από υπουργούς να μην έγινε δεκτό, όμως στο καθεστώς του «επαναπροσδιορισμού» μπαίνει το ανταποδοτικό τέλος, μαζί με μια σειρά από άλλα μέτρα , που ανακοίνωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Προβλέπεται η ουσιαστική αναδιάρθρωση της ΕΡΤ, με το κλείσιμο των μή παραγωγικών δυναμέων και βέβαια η «αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας» της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.
Από τον περασμένο Δεκέμβριο , οπότε και η ΕΡΤ επανήλθε στο καθεστώς ελέγχου των ΔΕΚΟ, πραγματοποιείται το επόμενο βήμα που είναι το ανταποδοτικό τέλος το οποίο επί της ουσίας χρηματοδοτεί την κρατική ραδιοτηλεόραση. Η κυβέρνηση της ΝΔ, ήταν που το αύξησε το Δεκέμβριο του 2005 κατά 30%, φτάνοντας τα 300 εκατ. ευρώ. Σε αντίθεση όμως με τα προηγούμενα έτη, η ΕΡΤ, διαχειριζόμενη διαφορετικά τα χρήματα που καταβάλει το κάθε νοικοκυριό, όχι μόνο ήταν πλεονασματική κατά 30 εκατ. ευρώ το 2010, λειτουργώντας σε ένα καθεστώς μιας πλήρους απελευθερωμένης ραδιοτηλεοπτικής αγοράς. Μια μείωση του ανταποδοτικού τέλους, η οποία θα είναι ανεπαίσθητη για τους πολίτες, η ΕΡΤ θα αναγκαστεί να κόψει περισσότερες δραστηριότητες , από όσες δηλώνονται
Το επόμενο ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση θα ρυθμίσει το πεδίο δράσης της ΕΡΤ και της ιδιωτικής τηλεόρασης, όσο και ποια μορφή θα λάβει στο μέλλον η κρατική ραδιοτηλεόραση. Τα (φανερά) αιτήματα των ιδιωτικών καναλιών είναι δύο. Να μην έχει έσοδα από τη διαφήμιση και να μην χρησιμοποιεί το τέλος για την παραγωγή ανταγωνιστικών προγραμμάτων, όπως για παράδειγμα οι αθλητικές μεταδόσεις. Η ΕΡΤ από την άλλη πλευρά έχει την υποχρέωση να αλλάξει όχι γιατί το ζητούν οι άλλοι, άλλα διότι οι πολίτες που πληρώνουν έχουν απαιτήσεις.
2 σχόλια:
"Η ΕΡΤ από την άλλη πλευρά έχει την υποχρέωση να αλλάξει όχι γιατί το ζητούν οι άλλοι, άλλα διότι οι πολίτες που πληρώνουν έχουν απαιτήσεις"
Αν μείνει η ΕΡΤ με ένα κανάλι και δύο ραδιόφωνα τι απαιτήσεις μπορούν να έχουν πλέον οι πολίτες;
Είναι βέβαιο ότι πίσω από αυτές τις σκέψεις βρίσκονται τα ιδιωτικά κανάλια και η συνδρομητική τηλεόραση γιατί αυτοί είναι που κερδίζουν από μια αποδυναμωμένη δημόσια τηλεόραση. Τα ιδιωτικά κανάλια απο τη διαφήμιση που θα κατανεμηθεί αποκλειστικά σε αυτά χωρίς να χρειάζεται να επενδύσουν καθόλου είτε σε υποδομές είτε σε περιεχόμενο και η συνδρομητική τηλεόραση γιατί θα είναι η μόνη ενδιαφερόμενη για τα αθλητικά γεγονότα
Διαβάστε το νέο bussiness plan (τι bussiness plan είναι αυτο που κλείνει κανάλια και δραστηριότητες )που ετοίμασαν για την ΕΡΤ
Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, το business plan για την ΕΡΤ µε ορίζοντα το 2015 περιλαµβάνει: κλείσιµο περιφερειακών σταθµών και ραδιοφώνων. Να σηµειωθεί ότι σήµερα η ΕΡΤ συντηρεί 19 περιφερειακούς σταθµούς σεΗράκλειο, Χανιά, Ρόδο, Μυτιλήνη, Ορεστιάδα, Κοµοτηνή, Καβάλα, Σέρρες, Κοζάνη, Φλώρινα, Ιωάννινα, Λάρισα, Βόλο, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Πάτρα, Πύργο, Τρίπολη και Καλαµάτα. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει όµως τους µεγάλους ραδιοφωνικούς σταθµούς ΕΡΑ, ΕΡΑ Σπορ, Τρίτο Πρόγραµµα. Παράλληλα, θακαταργηθούν όλα τα ψηφιακά κανάλια όπως για παράδειγµα prisma+, cine spor+καθώς το επόµενο διάστηµα η ΕΡΤ θα εκπέµπει το σύνολο του προγράµµατός της µόνο ψηφιακά.
Οπως όλα δείχνουν έπειτα από πολλά χρόνια θα κλείσει και τηλεπεριοδικό της ΕΡΤ, η «Ραδιοτηλεόραση». Σε ο, τι αφορά τους τηλεοπτικούς σταθµούς, παραµένουν αλώβητες η ΝΕΤ και η ΕΤ3, ενώ η ΕΤ1 θα µετατραπεί σε κανάλι χαµηλού κόστους. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι καταργούνται δελτία και εκποµπές και ο σταθµός θα µεταδίδει αποκλειστικά εκποµπές πολιτιστικού περιεχοµένου και ντοκιµαντέρ.
Σε σχέσηµε τους εργαζόµενους, στον σχεδιασµό της κυβέρνησης είναι ο δραµατικός περιορισµός τους. ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ λένε ότιοι 3.932 υπάλληλοιτης ΕΡΤ, µόνιµοι και αορίστου χρόνου, σύµφωνα µε τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο Θόδωρος Πάγκαλος, θα µειωθούν σε λιγότερους από 2.000. Μάλιστα δεν θα προσληφθεί κανένας νέος υπάλληλος στην θέση όσων αποχωρήσουν. Επίσης, θα περιοριστεί σηµαντικά και ο αριθµός των συµβασιούχων που απασχολούνται στην κρατική ραδιοτηλεόραση. Παράλληλα, θα αξιοποιηθεί η δηµόσια περιουσία της ΕΡΤ που εκτιµάται σε εκατοντάδες εκατοµµύρια ευρώ.
Πηγη: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4633749
Δημοσίευση σχολίου