18.3.10

Εμμένει η κυβέρνηση στο μονοπώλιο ΟΠΑΠ

«Ναι» στην παράταση του μονοπώλιο του ΟΠΑΠ τα «τυχερά παιχνίδια» λέει ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος. Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ζήση Τζηκαλάγια, ο πολιτικός προϊστάμενος του ΟΠΑΠ , οριοθέτησε την κυβερνητική πολιτική στο σκέλος του στοιχήματος αναφέροντας μεταξύ άλλων αναφέροντας πως «η αναβάθμιση του ελληνικού μονοπωλίου είναι και κοινωνικά πρόσφορη και κοινωνικά υπεύθυνη». Αποκάλυψε πως συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, προχωράει στη σύνταξη ενός νομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια υποστηρίζοντας πως θα οδηγήσει «στην πάταξη των φαινομένων που βλέπουμε» και πως «αυτό σημαίνει και αύξηση εσόδων».

Κατά τον Π. Γερουλάνου «μέσω του διαδικτύου, ένας Έλληνας πολίτης έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί ένα διαδικτυακό τόπο, να στοιχηματίσει σε κάθε μέρος του κόσμου για οποιαδήποτε δράση, χωρίς να υφίσταται κανένας έλεγχος, χρησιμοποιώντας μόνο την πιστωτική του κάρτα.» Κατά τον υπουργό πολιτισμού είναι «το διαδικτυακό στοίχημα μπορεί να έκανε ηλεκτρονικό το παράνομο στοίχημα, αλλά έκανε και κάτι ακόμη χειρότερο, το έβαλε μέσα στην καθημερινότητα των σπιτιών μας».

Στη συζήτηση στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού έδωσε τη δική του εκδοχή για το παίζεται το παιχνίδι. . Στην περίπτωση, αναφέρει που είναι ορθή η επιλογή του παίχτη και κερδίσει τα λεφτά, «η εταιρεία στοιχηματισμού πιστώνει το λογαριασμό της πιστωτικής του κάρτας» η οποία «μένει πάνω στην κάρτα του, έως ότου εκείνος ζητήσει να το πάρει πίσω, αλλιώς συνεχίζει και το παίζει». Κατά τον υπουργό Πολιτισμού « ο χρήστης επισυνάπτει μία σχέση με την εταιρεία ηλεκτρονικού στοιχήματος, από την οποία δύσκολα βγαίνει και από την οποία η δυνατότητα της κρατικής εποπτείας και παρέμβασης, είναι εξόχως περιορισμένη»


Επαφές Forthnet –HOL

Συζητήσεις μεταξύ Forthnet και HOL για συνεργασία στο χώρο της τηλεφωνίας. Η Forthnet αναφέρει πως «διερευνά τις δυνατότητες νέων πιθανών στρατηγικών και επιχειρηματικών συνεργασιών με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους ίδιους ή και συναφείς τομείς» και η HOL κάνει λόγο για «διερευνητικές επαφές και συζητήσεις». Αν υπάρξει συμφωνία, γίνεται μετά πιο εύκολη η μετακίνηση του Ολυμπιακού στο πακέτο της κεντρικής διαχείρισης των δικαιωμάτων τα οποία ανήκουν στη Forthnet, ενώ έτσι ο Σ. Κόκκαλης μπαίνει στη συνδρομητική TV .

**Την κήρυξη 24ωρης απεργίας στον ARRENA FM αποφάσισε για σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, μετά την απόφαση του ιδιοκτήτη του Σταθμού Βίκτωρα Ρέστη να τον μετατρέψει σε μουσικό σταθμό, καταργώντας τα δελτία ειδήσεων. Η ένωση δηλώνει πως θα προσφύγει στο ΕΣΡ.

**Σε 24ωρη απεργία προχωράει αυτή την Παρασκευή η ΕΤΕΡ σε όλους τους σταθμούς της Αττικής . Η ΕΤΕΡ καλεί «την Εργοδοτική πλευρά να συναινέσει στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να διασφαλίζει τη διατήρηση και αναβάθμιση των οικονομικών και θεσμικών δεδομένων των Τεχνικών της Ραδιοφωνίας.»

**Κυκλοφορεί μόλις σε 1.000 αντίτυπα το «HUMBA!» Είναι ένα τριμηνιαίο περιοδικό «για το κοινωνικό και πολιτικό νόημα των σπορ , την εμπειρία του γηπέδου και την οπαδική κουλτούρα» (www.humbanize.gr). Στο πρώτο φύλλο υπάρχουν θέματα για τον αμερικάνικό Νότο, το ρατσισμό και τον ποδόσφαιρο, κ.α.


Short stories

Συνάντηση του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη με το Σταύρο Ψυχάρη το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, στο ΔΟΛ, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι στο «Θέμα» έστελναν το δικό τους μήνυμα στον μέτοχο που έχει το 70% της εταιρείας «να σεβαστεί τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία και τη διοικητική αυτονομία της εφημερίδας, όπως έχει δεσμευτεί εξ αρχής και να απόσχει από κάθε ενέργεια που πλήττει την αυτονομία αυτή» . Ως φαίνεται λοιπόν στην εταιρεία έχουν... θέμα, παρά τα όσα γράφει ο εκδότης της κάθε Κυριακή και δεν αποκλείεται η υπόθεση να μπαίνει στην τελική ευθεία . Οι δημοσιογράφοι του «Θέματος» δηλώνουν πάντως πως θα υπερασπισθούν «τη διοικητική αυτονομία της εφημερίδας, με τη μορφή που λειτουργεί από την ίδρυσή της και όλη την τελευταία πενταετία -σε απόλυτη συνεργασία δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικού προσωπικού- ως εχέγγυο της επιτυχημένης πορείας που έχει φέρει το «Πρώτο Θέμα» στην πρώτη θέση, χάρη σε ένα σχήμα διοίκησης το οποίο εξασφαλίζει ευελιξία στη λήψη αποφάσεων και εγγυάται ακόμη καλύτερο μέλλον.». Ο Πήγασος από την πλευρά του ίσως να εκτιμά πως αν κλείσει τις «κάνουλες» η εφημερίδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στη μισθοδοσία των εργαζομένων. ** Η πλήρης ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα κρίνει αν είναι αντίθετη στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας η νομοθεσία που προβλέπει ότι το ελάχιστο όριο της χρηματικής ικανοποίησης που μπορεί να επιβληθεί στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης για προσβολή της τιμής και της υπόληψης από τηλεόραση και ραδιόφωνο είναι τα 295.000 ευρώ **Πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι στην «Απογευματινή» και δεν πραγματοποιήθηκε η απεργία. **Δεν ανέβηκε τελικά στο ραδιομέγαρο ο Π. Γερουλάνος, όπως σχεδίαζε... **Και επίσημα ως διευθύνων σύμβουλος ο Χ. Παναγόπουλος στο Σκάι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: