1.5.15

Φόρος και στο Internet ...υπέρ των πολυεθνικών



Αντιδρά η Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου στην προοπτική επιβολής φορολογίας στο Internet  στο υπό κατάρτιση πολυνομοσχέδιο. Με επιστολή προς τον υπουργό Επικρατείας,  Νίκο Παππά, τη οποία υπογράφει  ο πρόεδρος της ΕΝΕΔ, Δημήτρης Μάρης επισημαίνει πως η επέκταση του μέτρου του ειδικού φόρου τηλεόρασης(20%) και στο Διαδίκτυο, θα έχει άμεσες επιπτώσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις.    


«Πρόκειται για μια ευθεία απόπειρα παρεμβατισμού, που ουσιαστικά αγνοεί τις ιδιαιτερότητες των διαφορετικών μέσων ενημέρωσης και θα έχει σαν αποτέλεσμα τη διακοπή της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, στη σημερινή της μορφή», αναφέρει ο Δημήτρης Μάρης.  Στην επιστολή επισημαίνεται πως «τα online media, πλήττονται βάναυσα από την απουσία ρύθμισης της αγοράς και ιδίως από το γεγονός ότι οι κανόνες που ισχύουν για τα μέσα που διατηρούν την έδρα τους στην Ελλάδα, δεν αφορούν τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις που έχουν παρουσία στο «ελληνικό» διαδίκτυο, κερδίζοντας τη μερίδα του λέοντος από τη διαφημιστική πίτα, χωρίς να συνεισφέρουν στα δημόσια έσοδα και χωρίς να υπόκεινται στα ίδια φορολογικά δεδομένα».

 Το πρόβλημα σύμφωνα με την ΕΝΕΔ, είναι ότι η κυβέρνηση θα βάλει ένα ακόμη ανάχωμα στη λειτουργία των ελληνικών online media σε αντίθεση με τις πολυεθνικές επιχειρήσεις «που θα συνεχίζουν να τιμολογούν για τις υπηρεσίες τους στο εξωτερικό, χωρίς να απασχολούν εργαζόμενους στη χώρα μας και χωρίς να αποδίδουν φορολογικά έσοδα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: