14.4.15

Η “ανεξαρτησία” της νέας ΕΡΤ Με αργές διαδικασίες επιχειρείται η επιστροφή της ΕΡΤ  από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στη Βουλή και από αύριο Τετάρτη αρχίζει εκ νέου, η συζήτηση επί των διατάξεων του  μετά από τη διακοπή για τις γιορτές του Πάσχα. Το αρχικό σχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, έκανε λόγο για επαναφορά του φορέα την 1η Μαΐου, αλλά μετά από την καθυστέρηση στην κατάθεσή του, η ημερομηνία που ακούγεται περισσότερο για την επαναλειτουργία του φορέα είναι για τις 11 Ιουνίου 2015, ακριβώς στα δύο χρόνια από το λουκέτο στην παλιά ΕΡΤ, από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.


Το ερώτημα που υπάρχει είναι αν αυτή τη φορά θα δημιουργηθεί ένας νέος ανεξάρτητος φορέας, μετά και την παταγώδη αποτυχία της σημερινής ΝΕΡΙΤ και τα σωρευμένα προβλήματα της πρώην ΕΡΤ.  Το νομοσχέδιο που επεξεργάστηκε το υπουργείο επικρατείας, προβλέπει πως “η ΕΡΤ είναι ανεξάρτητη από το κράτος, όλους του φορείς δημόσιας ή ιδιωτικής εξουσίας και τα πολιτικά κόμματα” και διέπεται μόνο από το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία. Η ΕΡΤ, υπογράφει Συμφωνία Άρχων με το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίου εκπροσωπείται από τους υπουργούς , Οικονομικών,  Επικρατείας για θέματα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, και αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού για την εδραίωση της ανεξαρτησίας της.

Η Γενική Συνέλευση της ΕΡΤ εκπροσωπείται από τους υπουργούς οικονομικών, επικρατείας και τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού. Ο έλεγχος επί του προγράμματος και των υποχρεώσεων διενεργείται από το ΕΣΡ, ενώ η ΕΡΤ υποβάλει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ετήσια έκθεση για τη χρήση του ανταποδοτικού τέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: