31.3.15

Θέλει 350 εκατ. ευρώ η κυβέρνηση από τις άδειες


 Μέσα σε ένα καυτό οικονομικό  και πολιτικό περιβάλλον η κυβέρνηση εξαγγέλλει τη χορήγηση  τηλεοπτικών αδειών. Στη λίστα “μεταρρυθμίσεων” που εστάλη προς το Brussel Group περιλαμβάνεται και η χορήγηση των αδειών σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς,  η οποία αξιολογείται σε 350 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν δεν δίνονται πληροφορίες για τον τρόπο αδειοδότησης και τη μέθοδο της αποτίμησης.


 «Μία από τις προτεραιότητες μας το επόμενο διάστημα είναι η εκκίνηση και ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες”, δήλωσε την Κυριακή στη «Real News», ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.  Μέχρι τώρα προς αυτή την κατεύθυνση  έχουν γίνει ελάχιστες κινήσεις, και δεν υπάρχουν παρά μόνο κάποιες γενικές ιδέες περί δημοπρασίας των αδειών των τηλεοπτικών σταθμών. Έχει ακόμη ειπωθεί πως η χορήγηση τους θα γίνει από μηδενική βάση. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΡ λειτουργούν 119 τηλεοπτικοί σταθμοί και 819 ραδιοφωνικοί, με το λεγόμενο προσωρινό καθεστώς λειτουργίας, το οποίο έχει κριθεί αντισυνταγματικό από την Ολομέλεια του ΣτΕ.   Αυτό είναι και το παράδοξο της ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα . Έχει ολοκληρωθεί η  μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, έχει υπογραφεί σύμβαση του δημοσίου με την  Digea, αλλά δεν χορηγήθηκαν άδειες.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει μια ακόμη παρέμβαση στις ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις. Με τροπολογίες στο νομοσχέδιο της ΕΡΤ δίνει το δικαίωμα στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να  αποφασίζει για τη λύση των εταιρειών αυτών εφόσον δεν τηρούνται οι υποχρεώσεις τους που προβλέπονται από τον Ν.2190/1920. Ακόμη προβλέπεται και ειδική διάταξη για τα ίδια κεφάλαια των ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: