23.1.15

Ο φόβος του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι…



Εκλογές χωρίς κεντρική πολιτική συζήτηση , ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς,  με διαφημιστικά σποτ που γεμίζουν φόβο  και με συζητήσεις σε μια ακροδεξιά ατζέντα, επί σχεδόν 20 μέρες, στις τηλεοπτικές οθόνες.  Η  απόφαση για τη μή μετάδοση της προγραμματισμένης  συνέντευξης του Πρωθυπουργού στο MEGA και την Όλγα Τρέμη  ήταν το λογικό επακόλουθο  αφού ο τηλεοπτικός σταθμός αρνήθηκε να συναινέσει στην εκ των προτέρων «συζήτηση» των ερωτήσεων που θα γίνονταν... Φόβος εσωτερικός και φόβος προς τους πολίτες με τα σποτ.



Την αγωνία της Ευρώπης για το αποτέλεσμα της Κυριακής, την αντιλαμβάνεται κανείς αν δει τα ρεπορτάζ που μεταδίδει το  Euronews Greece που μεταδίδεται στην Ελλάδα από τη Nova.  Μια από τις πρώτες πράξεις της συγκυβέρνησης, το 2012 ήταν να ανατραπεί η συμφωνία  του Euronews με την ΕΡΤ και το ΡΙΚ και να απαγορευθεί η επίγεια ελεύθερη μετάδοση του στην Ελλάδα, σε αντίθεση  με την Κύπρο!

 Οι συζητήσεις επί των κεντρικών ζητημάτων  που αντιμετωπίζει η χώρα για μια ακόμη φορά δεν έγιναν στα πάνελ της τηλεόρασης. Περίσσεψε ο προπαγανδιστικός λόγος και η μετάδοση από την πλευρά της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, διαφημιστικών μηνυμάτων που στοχεύουν στην τρομοκράτηση των ψηφοφόρων. Η αρνητική τηλεοπτική διαφήμιση δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά αυτό που ακόμη και σήμερα συμβαίνει είναι η επανάληψη όλων των τρομολαγνικών διλημμάτων, εναντίον της χώρας, από ένα σύστημα που αποδέχεται πλήρως όσα απαιτεί η Τρόικα.

Το 1996 διενεργήθηκε ο πρώτος τηλεοπτικός διάλογος, ανάμεσα στον Κώστα Σημίτη, αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και τον αείμνηστο Μιλτιάδη Έβερτ, τότε πρόεδρο της ΝΔ, με διαιτητή, το δημοσιογράφο και μετέπειτα υπουργό, Πέτρο Ευθυμίου. Η νέα ΝΔ, υπό τον Α. Σαμαρά όπως συνέβη και με τις ευρωεκλογές του 2015, αποστρέφεται την απευθείας τηλεοπτική αναμέτρηση.



Δεν υπάρχουν σχόλια: