2.1.15

Το τηλεοπτικό «ναρκοπέδιο» ενόψει των εκλογών



Εκλογές χωρίς ΕΡΤ με έναν επιπλέον τηλεοπτικό σταθμό. Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 διενεργούνται κάτω από νέα δεδομένα. Μέσα στα χρόνια του Μνημονίου σταμάτησε η εκπομπή του Alter επιβλήθηκε το λουκέτο στην ΕΡΤ και  δεν επιτράπηκε ποτέ η επίγεια εκπομπή του  Eurosport Greece στην Ελλάδα. 


Στη λίστα των σταθμών εθνικής εμβέλειας προστέθηκε το ΑΡΤ του Γιώργου Καρατζαφέρη (ΛΑΟΣ), το ETV συμφερόντων του Φ. Βρυώνη που εκπέμπει στις συχνότητες του 902 (ΚΚΕ), ενώ η ΝΕΡΙΤ πήρε τη θέση της ΕΡΤ, με καταγγελίες περί λογοκρισίας και κυβερνητικού έλεγχου.  Το ΑΡΤ νομιμοποιήθηκε με απόφαση του  ΕΣΡ, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία, ενώ στην περίπτωση του  ETV θεωρήθηκε νόμιμη η μεταβίβαση των μετοχών του 902 σε υπεράκτιες εταιρείες. Στην περίπτωση της ΝΕΡΙΤ, υπάρχουν οι καταγγελίες της προηγούενης διοίκησης της εταιρείας, του πρώην προέδρου- διευθύνοντος συμβούλου, καθηγητή, Αντώνη Μακρυδημήτρη και του πρώην αντιπροέδρου, Ροδόλφου Μορώνη, για λογοκρισία στην ομιλία του Αλέξη Τσιπρα στη ΔΕΘ. Επί του ζητήματος αυτού, τους τελευταίους 4 μήνες κάνει έρευνα το ΕΣΡ, χωρίς ακόμη να έχει αποφανθεί. Στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση κατάφερε να ορίσει νέο διοικητικό συμβούλιο και εποπτικό συμβούλιο στην εταιρεία. 


Ο πολιτικός διάλογος που θα ξεκινήσει θα διενεργηθεί με τηλεοπτικούς σταθμούς που έχουν διατυπώσει, σε διαφορετική ένταση, θέσεις υπέρ του μνημονίου. Η κυβέρνηση απολαμβάνει καθολικής υποστήριξης από τα ΜΜΕ. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κηρύξει εμπάργκο το οποίο και τηρεί στη ΝΕΡΙΤ, στην εκπομπή «Ανατροπή» στο MEGA,  ενώ ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας έχει αρνηθεί να δώσει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: