16.1.15

Σάτιρα ή απόκρυψη ειδήσεων;



Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, πρώην πολιτική συντάκτρια ευρωβουλευτής, Μαρία Σπυράκη, εγκαλεί το Λάκη Λαζόπουλου για τη σάτιρα που κάνει στην κυβέρνηση από την τηλεόραση του Alpha, θεωρώντας πως υποστηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ Το γεγονός αυτό από μόνο του θα μπορούσε να θεωρηθεί γραφικό. Όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο είναι αλληλένδετο ενός κόσμου που χτίζεται και ενοχλείται από την σκληρή κριτική.


Η ελεύθερη έκφραση έχει κόστος και θύματα. Στη Γαλλία ένα ολόκληρο περιοδικό  το «Charlie Hebdo» ξεκληρίστηκε από Ισλαμοφασίστες τρομοκράτες. Ο λόγος, κατά τους δολοφόνους ήταν πως ενοχλούσε και δεν δεχόταν να αναγνωρίζει καμία θρησκεία και καμία εξουσία, επιχειρώντας με τα σκίτσα να αποτυπώσει την αλήθεια του στον κόσμο.

Η Ελλάδα δεν είναι, ευτυχώς σε αυτό το σημείο. Υπάρχουν όμως ανησυχητικά κρούσματα.  Ο Φίλιππος Λοϊζος συνελήφθη , οδηγήθηκε στη  ΓΑΔΑ και τελικά καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 10 ετών με αναστολή για τη σάτιρα που έκανε στο «Γέροντα Παστίτσιο». Η εκπομπή «Ελληνοφρένεια» έχει δεχθεί πολλά πρόστιμα από το ΕΣΡ που έχει κυνηγήσει τις γκέι εκπομπές, ενώ κάθε τόσο καλείται στην οδό Αμερικής και ο  Alpha απολογούμενος  για τη  σατιρική εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου. Και σε αυτή την περίπτωση τα πρόστιμα πέφτουν βροχή, όμως για πρώτη φορά το Δ Τμήμα του ΣτΕ, παραμέρισε το σατιρικό της χαρακτήρα και «επικύρωσε» σχετική απόφαση του ΕΣΡ κρίνοντας πως ο δημιουργός της εκπομπής χρησιμοποίησε ..ακραίες φράσεις «με τρόπο χυδαίο».


Τελικά μήπως ο μόνος σωστός τρόπος είναι η απόκρυψη της πραγματικότητας. Εκεί η ευρωβουλευτής της ΝΔ, πρωτοπορεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: