14.10.14

Πληρώνει η κινητή 380 εκατ. ευρώ για φάσμα




Χρήματα στα ταμεία από την πραγματική αξιοποίηση των δημοσίων συχνοτήτων. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ανακοίνωσε πως τα έσοδα που εξασφάλισε για το δημόσιο μέσω του διαγωνισμού για το ψηφιακό μέρισμα, ανέρχεται σε 381,1. Αν προστεθούν και τα 16,3 εκατ. ευρώ, από την ανάθεση των ψηφιακών συχνοτήτων της τηλεόρασης, τότε ο συνολικός λογαριασμός ανέρχεται σε 397,4 εκατ. ευρώ



Για τα επόμενα 15 χρόνια, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η EETT  κατακυρώθηκε για 15 χρόνια στις εταιρείες Cosmote, Vodafone, και WIND όλο το διαθέσιμο φάσμα στην περιοχή των 800 MHz και στην περιοχή των 2600 MHz. Αππο το συνολικό τίμημα των 381.114.000 ευρώ η Cosmote θα καταβάλει 134,7 εκατ. ευρώ, η Vodafone 124.5 εκατ. ευρώ και η Wind 121 εκατ. ευρώ. Οι εταιρείες καλούνται μέσα στο επόμενο 10ημερο να πρέπει να ενημερώσουν την ΕΕΤΤ για τον τρόπο πληρωμής (εφάπαξ ή τμηματικά) και στη συνέχεια η διαχείριση των συχνοτήτων του ψηφιακού μερίσματος θα περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.


Απαραίτητη προϋπόθεση για την διάθεση του ψηφιακού μερίσματος με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων είναι η ολοκλήρωση μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου  2014  της ψηφιακής μετάβαση. Δηλαδή θα πρέπει όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε όλη την χώρα να εκπέμπουν ψηφιακά, έτσι ώστε το φάσμα που περισσεύει, το λεγόμενο ψηφιακό μέρισμα   να διατεθεί  για την ανάπτυξη υπηρεσιών μέσα από τα δίκτυα 4η γενιάς  από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί που αρχικά ήθελαν να συμμετάσχουν σε αυτό το πεδίο αποσύρθηκαν εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: