11.9.14

Αλλαγή ταυτότητας για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ



Νέο τοπίο αναμένεται να διαμορφωθεί στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Η τροπολογία για τα ΜΜΕ  νόμος 4279/2014 που πέρασε τον περασμένο Αύγουστο  δίνει τη δυνατότητα στους ραδιοφωνικούς και τους τηλεοπτικούς σταθμούς να αλλάξουν χαρακτήρα. Είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα στις οθόνες και τα ραδιοφωνάκια να δούμε και να ακούσουμε άλλα προγράμματα.



Η διάταξη για τον προσδιορισμού ενός Μέσου σε ενημερωτικό ή Μή προβλέπεται στο Νόμο του Θόδωρου Ρουσόπουλου το 3592/2007, δίνοντας τη δυνατότητα να δηλώσουν την  ταυτότητά του στο ΕΣΡ, ενόψει της ψηφιακής μετάβασης που ετοιμαζόταν τότε, πριν από 7 χρόνια. Τώρα λοιπόν ο νέος νόμος αναφέρει πως μέχρι τη  χορήγηση αδειών παρόχου περιεχομένου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής κατά τις διατάξεις του ν. 3592/2007,  οι ενημερωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί που εμπίπτουν  στις διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 4208/2013, δύνανται  να μεταβάλουν άπαξ το χαρακτήρα του προγράμματός τους σε μη ενημερωτικό”.


Η δήλωση αυτή που πρέπει να κατατεθεί στο ΕΣΡ πρέπει  να συνοδεύεται  από συνοπτική παρουσίαση του πρώτου εβδομαδιαίου  προγράμματος με το νέο τους χαρακτήρα. Η ισχύς της αλλαγής του χαρακτήρα ισχύει από τη δημοσίευση της σχετικής λίστας στην ιστοσελίδα του ΕΣΡ, η οποία ως σήμερα δεν λειτουργεί  μεταβολή. Βεβαίως η αλήθεια είναι πως ήδη ορισμένοι σταθμοί όπως ο ενημερωτικός ΑΝΤ1 FM έχει αλλάξει εδώ και καιρό χαρακτήρα και έχει γίνει μουσικός, έχοντας μετονομαστεί σε  Easy. Ο νέος νόμος παρατείνει  τη δυνατότητα εκπομπής των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, χωρίς άδειας ως το τέλος του έτους, στις 31 Δεκεμβρίου 2014. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: