13.2.14

Η ελεύθερη δημοσιογραφία στο “στόχαστρο”




Δημοσιογράφοι καλούνται στην ασφάλεια για τα ρεπορτάζ τους! Η έκθεση της οργάνωσης Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα, αναφέρει πως η Ελλάδα είναι η δεύτερη χειρότερη  χώρα της ΕΕ στην ελευθερία του Τύπου και η επιβεβαίωση έρχεται με από την περιπέτεια της Πόπης Χριστοδουλίδου, εξαιτίας των αποκαλύψεων της.


 Η δημοσιογράφος εκλήθη εσπευσμένα από τη  εισαγγελία για ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στο blog στο οποίο γράφει, http://peiratikoreportaz.blogspot.gr/  H Πόπη Χριστοδουλίδου κατηγορείται για παραβίαση του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα σε βαθμό κακουργήματος, επειδή δημοσίευσε ρεπορτάζ που ανέφερε πως άνδρες του Λιμενικού Σώματος, έχουν πλέον υποχρέωση να φυλάνε και στη στεριά ευαίσθητους στόχους. Για την επικύρωση του ρεπορτάζ, η δημοσιογράφος επισύναψε το σχετικό νόμο που ψήφισε το ελληνικό κοινοβούλιο επισυνάπτοντας το σχετικό ΦΕΚ. Μετά από πολύωρη κατάθεση στην ασφάλεια αφέθηκε ελεύθερη, όμως της ζητήθηκε να “κατεβάσει” από το blog το σχετικό ρεπορτάζ, Κάτι που φυσικά δεν έπραξε. Ανακοινώσεις διαμαρτυρίας εξέδωσαν για αυτή την πρόκληση η ΠΟΕΣΥ και η ΕΣΗΕΑ.

Παράλληλα από την άλλη όχθη του Ατλαντικού στην  έκθεση των Δημοσιογράφων χωρίς σύνορα για το 2014 σημειώνεται πως

η Ελλάδα βρίσκεται στην 99η θέση, δηλαδή έχει υποχωρήσει κατά 14 μονάδες σε σύγκριση με την περσινή της αξιολόγηση. Η εκπρόσωπος των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» στις ΗΠΑ, Ντελφίν Χολγκάντ,  πως ένας από αυτούς είναι ο αριθμός των βίαιων επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων, για τις οποίες ευθύνονται κυρίως οπαδοί της νεοναζιστικής οργάνωσης που εκπροσωπείται στην ελληνική Βουλή και ένας άλλος λόγος είναι το κλείσιμο της ΕΡΤ και ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: