17.12.13

Συγχώνευση ΔΤ-ΝΕΡΙΤ και απαλλαγή από ευθύνες

 Κυβερνητικές “αλχημείες” για τη “διάσωση” των πρωταγωνιστών  της υπόθεσης του λουκέτου της ΕΡΤ. Η κυβέρνηση μπροστά σχεδιάζει εκτός από την απαλλαγή του Ειδικού Διαχειριστή, Γκίκα Μάναλη από κάθε ευθύνη, να περάσει τον έλεγχο του καναλιού του υπουργείου Οικονομικών ΔΤ, στη ΝΕΡΙΤ, η οποία αδυνατεί να βγάλει στον αέρα πρόγραμμα, καθώς δεν έχει διαθέσιμους πόρους.


Το μυστικό όπως φαίνεται είναι στα  διαθέσιμα της ΕΡΤ  από τη μια και στην υπόθεση των απευθείας αναθέσεων του ειδικού διαχειριστή, από την άλλη. Η  ΔΤ  ως υπηρεσία του υπουργείου οικονομικών, με ερμηνεία που έγινε επί της απόφαση του ΣτΕ, για το λουκέτο, εξασφάλισε την πρόσβαση στο ταμείο της ΕΡΤ. Κάτι που δεν διαθέτει η ΝΕΡΙΤ , η οποία σύμφωνα με τις αρχικές διακηρύξεις θα είναι ανεξάρτητη και θα κάνει προσλήψεις «από το μηδέν». Για να λειτουργήσει η δημόσια τηλεόραση, χρειάζεται χρήματα και νομιμότητα. Με την «παραχώρηση» της ΔΤ, από το υπουργείο οικονομικών, στη ΝΕΡΙΤ, που στελεχώθηκε με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση, με ένα τέλος της τάξης των 3 ευρώ. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να καλυφθεί και το θεσμικό κενό της λειτουργίας της ΔΤ, χωρίς φορέα και με απευθείας αναθέσεις,  κάτι που έρχεται να κάνει με το άρθρο 38 παράγραφος 3 του σχεδίου νόμου για το φόρο στα ακίνητα.


“Η κυβέρνηση εξυψώνει τον Ειδικό Διαχειριστή της ΕΡΤ ΑΕ Γκίκα Μάναλη υπεράνω του νόμου και τον απαλλάσσει κάθε ποινικής και αστικής ευθύνης για πράξεις ή παραλείψεις του σχετικά με την ειδική διαχείριση του ενεργητικού και παθητικού της ΕΡΤ Α.Ε.”  υπογραμμίζει η ΠΟΕΣΥ, σε ανακοίνωσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: