4.10.13

Προς κατάργηση και η “Διαύγεια”



Μετά την κατάργηση της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών, στο σχέδιο νόμου του υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης επιχειρείται και η διάλυση του θεσμού της “Διαύγειας”! Η μοναδική άμεση πηγή ανεύρεσης πληροφοριών για τη λειτουργία του κράτους, η οποία θεσμοθετήθηκε  από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου με διάταξη στο σχέδιο νόμου του υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, επιχειρείται να …αυτοπεριορισθεί με 24ωρη διαβούλευση.


Το σχέδιο νόμου  αφήνει (άρθρο 20 παρ. 4) στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε συντάκτη μίας διοικητικής πράξης, το εάν αυτή θα αναρτηθεί στη «Διαύγεια» ή όχι, προκειμένου να αποκτήσει νομική ισχύ, ενώ μέχρι πρότινος ήταν υποχρεωτική η ανάρτηση όλων των αποφάσεων στο σύστημα. Η χρησιμότητα του αποκαλύφθηκε μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ, όταν η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να δίνει λογαριασμό για τις αποφάσεις προμηθειών και προσλήψεων στη ΝΕΡΙΤ, μέσω του «Διαύγειας». Η δημοσίευση των αποφάσεων από τ υπουργείο Οικονομικών και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης προκάλεσε νέα ερωτήματα για τους χειρισμούς στη «Δ.Τ.»


Ως απόφαση που προκαλεί” χαρακτήρισε την επίμαχη διάταξη ο πρώην πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου σε δήλωσή του. “Και τούτο, γιατί μια τέτοια απόφαση επιφέρει πλήγμα στη Δημοκρατία και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Βάλει ευθέως εναντίον της διαφάνειας, της λογοδοσίας, της συμμετοχής του πολίτη στη λήψη των αποφάσεων που τον αφορούν”.  Το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης σε ανακοίνωσή του, δεσμεύτηκε πως θα…επαναδιατυπώσει τη σχετική διάταξη”, “ώστε να μην επιδέχεται καμίας καλόπιστης ή κακόπιστης παρερμηνείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: