13.2.13

Σενάρια πώλησης συχνοτήτων κρατικών ΜΜΕ




Τα ίδια Παντελάκη, τα ίδια Παντελή μου. Επανέρχονται τα σενάρια για την επιβολή λουκέτων στην ΕΤ1 και το Κανάλι της Βουλής, παράλληλα με τη συζήτηση για παραχώρηση του 902 TV αυτή τη φορά στο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο. Υποτίθεται πως με τον τρόπο αυτό περιορίζεται το κράτος και αναπτύσσεται ο ιδιωτικός τομέας, ενώ στην πραγματικότητα χαμένο είναι το δημόσιο και όποιος αγοράσει μια ζημιογόνο εταιρεία.


 Η πώληση της ΕΤ1 και του Καναλιού της Βουλής, δεν είναι τίποτα άλλο από την επαναδιατύπωση της θεωρίας του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλου. Είναι μια κίνηση με ελάχιστο δημοσιονομικό όφελος, αφού μόνο το Κανάλι της Βουλής επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, όχι η ΕΡΤ.  Αντιθέτως θα μειώσει κι άλλο τα δημόσια έσοδα, αφού αντίστοιχα θα πρέπει να υποχωρήσει το ανταποδοτικό τέλος, κίνηση που θα ενισχύσει μόνο την ιδιωτική τηλεόραση.  Οι σκέψεις αυτές διατυπώνονται, διότι υποτίθεται πως δεν υπάρχουν διαθέσιμες συχνότητες, κάτι που μάλλον αποτελεί υπεκφυγή. 

Το ίδιο το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα επιβάλει στην κυβέρνηση να προκηρύξει τις άδειες εντός του πρώτου Τριμήνου του 2013, και βρισκόμαστε στο Φεβρουάριο, χωρίς να υπάρχει καμία κινητικότητα. Μια ενδεχόμενη αδειοδότηση θα επέτρεπε στο δημόσιο να εισπράξει έσοδα από διαφορετικές «πήγες» τις εταιρείες τηλεοπτικών σταθμών και κινητής τηλεφωνίας, αντί τα χρήματα αυτά να διατεθούν για ζημιογόνους τηλεοπτικούς σταθμούς. Θα άνοιγε όμως ξανά το παιχνίδι της ενημέρωσης στην τηλεόραση, κάτι που όπως φαίνεται ούτε αυτή η κυβέρνηση το επιθυμεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: