10.2.13

Φτώχεια, μπάλα και …λεφτά




Πόσο κοστίζουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα  στην εποχή της σκληρής ύφεσης; Το ερώτημα δεν είναι εύκολο να απαντηθεί καθώς τα στοιχεία δεν ανακοινώνονται, ενώ ο ανταγωνισμός μεταξύ των “παιχτών” αυξάνεται.

 Ο ΟΤΕ  TV  κατάφερε να κερδίσει δύο γύρους στην κούρσα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.  Στη μεγάλη αναμέτρηση για την Premier League  έκανε μια προσφορά που εκτιμάται πως κινείται μεταξύ 25-28 εκατ. ευρώ. Στο ελληνικό Ποδόσφαιρο, μέσω της εταιρείας Media Bold  κατατέθηκε μια προσφορά που, σύμφωνα με πληροφορίες, φτάνει τα 7,05 εκατ. ευρώ.
Η  Forthnet από την πλευρά της τηρεί πλέον συντηρητική πολιτική. Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της εποχής έκανε μια χαμηλή προσφορά για τα δικαιώματα της Premier League έχοντας ήδη κατεβάσει το τίμημα για την τρέχουσα χρονιά που έχει τους αγώνες του Αγγλικού πρωταθλήματος, ύστερα και από τη μείωση του αριθμού τους, που μεταδίδονται στην Ελλάδα.  Η πλατφόρμα στρέφει το ενδιαφέρον της στην επένδυση που έχει Κάνει στο ελληνικό πρωτάθλημα της SuperLeague έχοντας πετύχει μείωση του τιμήματος στα 40 εκατ. ευρώ το χρόνο, έχοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα του Champions League και του Europa League.

Από την άλλη η πρόταση και τελικά η συμφωνία της ΕΡΤ με την TEAM  για το Champions League χαρακτηρίστηκε σκάνδαλο και ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για το τίμημα των 32,4 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια, το οποίο ήταν φθηνότερο κατά 20% σε σχέση  με το κόστος της περιόδου 2006-2009 για την εταιρεία. Όλα αυτά κι ενώ η ΕΡΤ,  αποτιμούσε σε 9,6 εκατ. ευρώ τον Ολυμπιακό το 2009 και σε 3,3 εκατ. ευρώ τους αγώνες της Ξάνθης, κι ενώ το Mundial 2010 κόστιζε 13 εκατ. ευρώ.  Το ίδιο ήταν το τίμημα και για το Euro 2012: στα 13 εκατ. ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: