18.1.13

"Το Real Group στην TV , αλλά όχι τώρα»




 “Δεν είναι αλήθεια. Δεν αγοράζουμε τον 902.Καθόλου δεν αποκλείουμε κάποια στιγμή να μπει το Real Group στην τηλεόραση, αλλά δεν είναι αυτή η στιγμή”,  ανέφερε χθες ο Νίκος Χατζηνικολάου από το Real FM, προσθέτοντας πως και μόνο  φημολογία προκάλεσε πανικό. Το παιχνίδι στην τηλεόραση συνεχίζεται με εκείνους που είναι μέσα να προσπαθούν  με κάθε τρόπο να αποκλείσουν τους όποιους πιθανούς ανταγωνιστές.


Στόχος ο ασφυκτικός έλεγχος της τηλεοπτικής ενημέρωσης. Δεν είναι μόνο το λουκέτο του Alter. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Euronews, τη λειτουργία του οποίου απαγόρευσε στην Ελλάδα (με εξαίρεση τη nova) η ελληνική κυβέρνηση. Εδώ και ένα μήνα υπάρχει η αντίφαση η ελληνική έκδοση του Euronews να μεταδίδετα σε όλη την Ευρώπη πλην της Ελλάδας, όπου σταμάτησε και η αγγλική και η γαλλική έκδοση. 

Το τηλεοπτικό ολιγοπώλιο έχει το εξής χαρακτηριστικό. Οι σταθμοί εκπέμπουν χωρίς άδειες, με προσωρινό καθεστώς λειτουργίας με ένα ΕΣΡ που έχει παράνομη σύνθεση και με επιμονή στην έμμεση απαγόρευση εισόδου νέων επιχειρηματιών.


Ένας πιθανός ανταγωνιστής που θα επέτρεπε να ακουστούν κι άλλες απόψεις, ή ακόμη και να έκανε αντιπολίτευση θα είχε αυτόματα ένα δελτίο ειδήσεων με υψηλή απήχηση και τμήμα της συρρικνούμενης διαφημιστικής αγοράς. Είναι ενδεικτική η έρευνα της VPRC  για την  αξιοπιστία του Internet που ξεπερνάει εκείνη της τηλεόρασης, διότι δήθεν μεταδίδει τις ειδήσεις που αποκρύπτουν τα παραδοσιακά media. Σε συνδυασμό με τη χαμηλή απήχηση των δελτίων ειδήσεων στην ίδια έρευνα, είναι φανερό πως υπάρχει ένα σημαντικό κενό. Το ερώτημα είναι ποιος θα το καλύψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: