12.10.12

Νομικό χάος στη ραδιοτηλεόραση!




Τα πρόστιμα πέφτουν σαν βροχή από το ΕΣΡ, αλλά δεν είναι βέβαιο πως τα χρήματα δεν θα επιστραφούν στο τέλος στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Το γεγονός πως η θητεία  του Κ. Τσουράκη που παραιτήθηκε προ δύο βδομάδων, μετά και συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, είχε τελειώσει πριν από …3 χρόνια θέτει σε αμφιβολία όλα τα πρόστιμα αυτής της περιόδου του ΕΣΡ.  Ταυτόχρονα το γεγονός πως έχουν λήξει και οι άδειες των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών και το ΣτΕ έχει κρίνει πως είναι παράνομη η παράταση της λειτουργίας τους, δημιουργεί ένα νομικό χάος!


Στο πρώτο σκέλος, τα πρόστιμα που καταλογίζονται από το ΕΣΡ πληρώνονται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς μεν, αλλά είναι πιθανόν να τους επιστραφούν πίσω, όπως έχει γίνει με μια κύρωση ύψους 400 χιλ. ευρώ στο Mega, στην περίπτωση που οι ραδιοτηλεοπτικές εταιρείες προσφύγουν στο ΣτΕ και επικαλεστούν τη μή νόμιμη σύνθεση της αρχής. Πρακτικά, τα μέλη του ΕΣΡ εξακολουθούν να εργάζονται και να αμείβονται χωρίς να συμβαίνει τίποτα, ουσιαστικά όμως, όλες οι αποφάσεις της τελευταίας 3ετία είναι στον αέρα, συμπεριλαμβανομένων και των υψηλών προστίμων ύψους 550.000 χιλ. ευρώ που επιβλήθηκαν  στον ΑΝΤ1
Στην περίπτωση των αδειών, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. Από τη μια η Ραδιοτηλεοπτική Αρχή δεν έχει νόμιμη σύνθεση και από την  άλλη οι άδειες των σταθμών σε ραδιόφωνο και τηλεόραση έχουν λήξει και το ΣτΕ έχει κρίνει πως δεν είναι δυνατόν να παραταθούν . Το καθεστώς αυτό είναι πολύ πιθανό να πλήξει την προσπάθεια της κυβέρνησης να προσπαθήσει να χορηγήσει ψηφιακές τηλεοπτικές άδειες, με βάση τον οριστικό ψηφιακό χάρτη που κατέθεσε προ ημερών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: