14.6.12

Στιγμιότυπα και από το Σκάι



Κανονικά θα μπορεί να μεταδίδει η τηλεόραση του Σκάι από τη νέα σεζόν τα στιγμιότυπα  των αγώνων της SuperLeague τα δικαιώματα των οποίων έχει η Forthnet. Το Πρωτοδικείο Πειραιά, με την 1301/ 2012 απόφασή του απέρριψε τη σχετική αίτηση που κατέθεσε η Forhnet Media Holdings (nova) σε βάρος της «Ειδήσεις Ντοτ Κομ» (Σκάι) που ζητούσε να απαγορευτεί η χωρίς άδεια μετάδοση των στιγμιότυπων κατά τη διάρκεια της αθλητικής εκπομπής του καναλιού του Φαλήρου. Υπέρ της Forthnet άσκησαν παρέμβαση στη δίκη  η SuperLeague και η ΠΑΕ Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός.

Το Πρωτοδικείο Πειραιά δέχθηκε τη γνωμοδότηση του καθηγητή Νομικής Θεόδωρου Μαρίνου και έκρινε πως τα στιγμιότυπα που μετέδιδε η εκπομπή Σκάι Goal τηρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. Έχουν δηλαδή  διάρκεια 90΄΄ ανά αγώνα «γίνονται στο πλαίσιο γενικής αθλητικής ειδησεογραφίας» και  στην αναμετάδοση αποσπασμάτων της SuperLeague’ όπου υπάρχει το λογότυπο της nova. Επιπλέον το δικαστήριο  διαπίστωσε πως η Forthnet δεν είχε θέσει ζήτημα  εύλογης αποζημίωσης.
Η απόφαση σημειώνει πως «τα 90 δευτερόλεπτα  για  την αναμετάδοση σύντομων αποσπασμάτων για κάθε αγώνα χωριστά από τους οκτώ του ελληνικού πρωταθλήματος, σε σύνολο 90 λεπτά αγώνα «είναι πολύ μικρός χρόνος». Και» για αυτό δεν είναι ικανός να θίξει ούτε τον πυρήνα του δικαιώματος της Forthnet που αφορά τη ζωντανή  μετάδοση ολόκλήρων των αγώνων από τα συνδρομητικά της κανάλια καθώς και την απεριόριστη μετάδοση στιγμιότυπων των αγώνων αυτών ούτε και τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν  για την εταιρεία από το δικαίωμα αποκλειστικής εκμετάλλευσης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των αγώνων».  

Δεν υπάρχουν σχόλια: