4.2.12

Η TV στην Επιτροπή Ανταγωνισμού


Την επόμενη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου θα δοθεί η μεγάλη μάχη της συνδρομητικής τηλεόρασης. Από τη μία πλευρά ο ΟΤΕ με τη καταγγελία σε βάρος της Forthnet για τις συμβάσεις αποκλειστικής μετάδοσης με τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας και από την άλλη η nova, ελεγχόμενη για τρίτη συνεχόμενη  φορά. Θα είναι και η φαρμακερή; 
 Στο παρελθόν δύο φορές η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει εγκρίνει τη μεταβίβαση της  NetMed NV  από τους προηγούμενους μετόχους (Mega Channel & Myriad) στη Forthnet. Η πρώτη το 2008 όταν και έγινε η πώληση από τους παλαιούς, στους νέους μετόχους και η δεύτερη και πιο ουσιαστική όταν  η  Unitek  στράφηκαν εναντίον της  Forthnet για το  κλείδωμα των αποκωδικοποιητών .

Το 2009 η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αν και η υπόθεση αφορούσε τη συγκέντρωση επιχειρήσεων δεν στάθηκε  σε αυτό το σημείο, αλλά επεκτάθηκε στην ουσία, αν έχει ή όχι δεσπόζουσα θέση στην αγορά της αναλογικής και της συνδρομητικής τηλεόρασης. Τότε έκρινε πως οι αιτούντες φαίνεται πως ορίζουν στενά την αγορά παροχής τηλεοπτικών υπηρεσιών». Και κρίνοντας με βάση  τον νόμο 3592/2007 – όπως έχει κάνει συνολικά για 11 ακόμη περιπτώσεις- διαπίστωνε πως «η αγορά της τηλεόρασης συνιστά μια ενιαία αγορά περιλαμβάνουσα τόσο την τηλεόραση  ελεύθερης λήψης όσο και τη συνδρομητική ή καλωδιακή». Και κατέληγε σημειώνοντας πως «τόσο η Myriad International Holdings BV, μέσω της NetMed NV  πριν την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης όσο και η Forthnet μετά την ολοκλήρωση αυτής δεν κατέχουν δεσπόζουσα θέση» αφού υπολειπόταν του 35% που έθετε ο συγκεκριμένος νόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: