2.2.12

Πάμε για παράταση στην ψηφιακή TV



Ένα νέο “οδικό χάρτη” για τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση παρουσίασε, στην Τρόικα,  ο υπουργός Υποδομών Μ. Βορίδης. Το βασικό χαρακτηριστικό είναι πως η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση στο τέλος του 2012 να πιάσει το στόχο που όρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.  Διεκδικεί παράταση θέλοντας να ελπίζει πως θα τα καταφέρει  ως τις αρχές του 2014.

Η ουσία είναι επίσης πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί και στην ψηφιακή εποχή θα συνεχίσουν να εκπέμπουν χωρίς άδειες, οι οποίες και σχεδιάζονται να χορηγηθούν το Σεπτέμβριο του 2013. Επίσης δεν είναι σαφές τι θα κληθούν να πληρώσουν οι πάροχοι δικτύου και οι τηλεοπτικοί σταθμοί το τίμημα  που θα κληθούν να πληρώσουν, δηλαδή με άλλα λόγια ποια θα είναι τα οφέλη του δημοσίου από τη διαμόρφωση της ψηφιακής αγοράς
Το ουσιαστικό βήμα είναι η διαμόρφωση του χάρτη ψηφιακών συχνοτήτων., η οποία εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του γ' 3μήνου του 2012  και θα δώσει τον αριθμό των τηλεοπτικών σταθμών που θα διαθέτει η χώρα . Παράλληλα θα γίνει, ως το Μάρτιο  ο νομικός διαχωρισμός μεταξύ παρόχου δικτύου (π.χ. DIGEA, ΕΡΤ) και του παρόχου περιεχομένου (Mega, ANT1, ΕΤ1, ΝΕΤ κ.α.) Η διαδικασία για την αδειοδότηση των πάροχων δικτύου  θα ξεκινήσει στο τέλος του 2012 και ως θα έχει ολοκληρωθεί ως το τρίτο τρίμηνο του 2013, οπότε και το ΕΣΡ θα έχει χορηγήσει τις άδειες στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Θα ακολουθήσει ο συντονισμός συχνοτήτων με τις γειτονικές  και η διανομή του ψηφιακού μερίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: