11.2.12

ΟΤΕ εναντίον Nova για τα εθνικά κανάλια



Αυτή τη Δευτέρα η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφασίζει για το μέλλον της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Κρινόμενη υπόθεση είναι η συμφωνία αποκλειστικής  μετάδοσης των σταθμών εθνικής εμβέλειας από τη nova, ύστερα από την καταγγελία του ΟΤΕ, ο οποίος εισήλθε στην αγορά το τελευταίο τρίμηνο του 2011.  Η απόφαση μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα της αγοράς, αλλά μπορεί να βοηθήσει τον ανταγωνισμό  να εξελιχθεί.

Οι συμβάσεις αυτές  μεταξύ Multichoice Hellas  και σταθμών εθνικής εμβέλειας, υπεγράφησαν  όταν δεν υπήρχε ανταγωνισμός. Η Alpha Digital είχε κλείσει και η Intersat δεν είχε ποτέ εκπέμψει.  Είχαν δύο σκέλη. Την αποκλειστική μετάδοση μέσω της δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόρασης των σταθμών εθνικής εμβέλειας, και σε αντάλλαγμα τη μεταφορά του σήματός τους σε όλη την Ελλάδα χωρίς χρέωση. Αν η σύμβαση κριθεί παράνομη, τότε είναι πιθανό να υπάρχουν επιπτώσεις στη μετάδοση του σήματος των σταθμών σε όλη τη χώρα,  καθώς η πληθυσμιακή κάλυψη που έχει επιτευχθεί φτάνει στο 97%. Η Multichoice έχει ήδη παραιτηθεί  από αυτή την αποκλειστικότητα, καλώντας σε διαπραγματεύσεις τους σταθμούς.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ήδη ελέγξει δύο φορές τη Forthnet , την περίοδο που είχαν υπογραφεί οι επίμαχες συμβάσεις. Και θεωρώντας πως αγορά της τηλεόρασης είναι ενιαία, δηλαδή περιλαμβάνει και την ελεύθερη και τη συνδρομητική, έκρινε πως τόσο η Forthnet όσο και η NetMed NV δεν έχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά, αφού το μερίδιο του δεν υπερβαίνει το 35% που απαιτεί ο νόμος  3592/2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια: