9.2.12

Το Μνημόνιο «πνίγει» τα Μέσα




Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο κλάδος των ΜΜΕ από την εφαρμογή του Μνημονίου αναδεικνύοντας παράλληλα και τα σοβαρά δομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει. Την ίδια ώρα προωθούνται ορισμένα αποσπασματικά μέτρα που δεν του εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του.


Αναλυτικά οι επιπτώσεις είναι σημαντικές με χαρακτηριστικά παραδείγματα το άτυπο λουκέτο στο Alter και την Ελευθεροτυπία, εξαιτίας της αδυναμίας καταβολής των δεδουλευμένων, ύστερα από τις επιλογές που έκαναν οι διοικήσεις τους τα προηγούμενα χρόνια. Η ασφυξία στον κλάδο προκύπτει από το γεγονός πως οι τράπεζες σταμάτησαν να χορηγούν δάνεια, με συνέπεια να μεγεθυνθούν τα δομικά προβλήματα του χώρο των ΜΜΕ
 Οι κυκλοφορίες των εφημερίδων εξακολουθούν να υποχωρούν με τις απώλειες την τελευταία 2ετία να φτάνουν τους 400 χιλ αναγνώστες-καταναλωτές. Παράλληλα την ίδια ώρα που «παγώνει» ο ειδικός φόρος τηλεόρασης, προωθείται η κατάργηση της υποχρέωσης  δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες, με τρομακτικές απώλειες για τον Τύπο και τους εργαζόμενους . 

Τα Μέσα, εξαιτίας της μεγάλης  ύφεσης, χάνουν σημαντικά έσοδα από τις διαφημίσεις και περιορίζονται περαιτέρω από το καθεστώς διαπλοκής των «επιστροφών» . Ταυτόχρονα οι εταιρείες των ΜΜΕ  και το ελληνικό δημόσιο έχουν απώλειες από τις αγορές που δεν ανοίγουν.  Αυτό συμβαίνει τόσο από το κατ΄  ουσίαν κλείσιμο της αγοράς του  on line  στοιχήματος που στερεί έσοδα από τις εταιρείες ΜΜΕ και το δημόσιο, αλλά και από τη διαχείριση των συχνοτήτων, όπου η κυβέρνηση θα επιτρέψει να εκπέμψουν ψηφιακά , σταθμοί που δεν έχουν άδεια, χωρίς μάλιστα να έχει ορίσει και το σχετικό «τιμοκατάλογο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: