25.2.12

Κόψιμο σταθμών, «ράψιμο» προστίμων!



Τα πρόστιμα του ΕΣΡ είναι και πολιτικά.  Πριν από μερικά χρόνια, το 2005 ο Γρηγόρης Ψαριανός επέκρινε από τη συχνότητα του Best την πολιτική της Εκκλησίας. Η αντίδραση του ΕΣΡ ήταν άμεση προχωρώντας στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας του σταθμού! Ξέσπασε σάλος και κατά την καθαρογραφή της απόφασης το συμβούλιο κατέγραψε μόνο τα σχόλια του σημερινού υπουργού της ΔΗΜΑΡ για τη ναυτιλία.  Η υπόθεση παραμένει ακόμη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τα δύο  πρόστιμα συνολικού ύψους 25.000 ευρώ σε βάρος του Real FM για την επικριτικές, πολιτικού περιεχομένου, αναφορές του Γιώργου Τράγκα σε βάρος της Ανγκελα Μέρκελ, δεν είναι τα μόνα.  Η άσκηση πολιτικής κριτικής από το ραδιόφωνο έχουν τιμωρηθεί ξανά από το  ΕΣΡ, με 20.000 ευρώ στην περίπτωση ενός σποτ του Σκάι το 2006 για τον πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Αντίστοιχα στην τηλεόραση πρόσφατη είναι η περίπτωση των «Ράδιο Αρβύλα» με πρόστιμο 50.000 ευρώ επειδή αναφέρθηκαν στους ...300 της Βουλής,. Τόσο η σάτιρα με πρόστιμα στην Ελληνοφρένεια, στο Λάκη Λαζόπουλο, σύσταση στο Γιάννη Ξανθούλη όσο και η ομοφυλοφιλία, με το πρόστιμο των 100.000 ευρώ στο Mega βρέθηκαν στο μικροσκόπιο της ανεξάρτητης ραδιοτηλεοπτικής αρχής.
Μπορεί τα τελευταία χρόνια να μην δόθηκαν άδειες σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά υπήρξε ένας τομέας που η Αρχή σημείωσε επιτυχίες. Στην τελευταία 4ετία της κυβέρνησης Σημίτη, το ΕΣΡ εξέδωσε δεκάδες πιστοποιητικά διαφάνειας, επιβεβαιώνοντας πως η διαπλοκή μεταξύ των προμηθευτών του ελληνικού δημοσίου και των ιδιοκτητών ΜΜΕ δεν αφορούσε τη χώρα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: