24.2.12

Ποιοι θα εκπέμπουν ψηφιακά;



Ποιοι θα λάβουν μια θέση στον ψηφιακό χάρτη; Η προφανής απάντηση είναι όσοι επιβιώσουν , αφού ένας σταθμός, το Alter σχεδόν έχει σταματήσει  να εκπέμπει, την ίδια ώρα που τα οικονομικά προβλήματα μεγαλώνουν για τους περισσότερους.  Σημείο «κλειδί» πάντως είναι η διάταξη που προωθείται πως οι υπουργοί Επικρατείας και Μεταφορών –και όχι το ΕΣΡ ή η ΕΕΤΤ- θα είναι σε θέση να κλείνουν όποιους σταθμούς δεν συμμετέχουν στη μετάβαση.

Ως σήμερα εκπέμπουν, μέσω  Digea ψηφιακά- χωρίς άδεια, εννοείται- σχεδόν όλοι οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας: Mega, ANT1, Star, Σκάι Alpha και Μακεδονία. Εξαιρείται ο 902  TV,  ο οποίος αν και ως κομματικός δεν χρειάζεται άδεια εκπομπής  και προς το παρόν  δεν έχει ανεβάσει το ψηφιακό του σήμα. Αν δεν το κάνει ως τις 2 Ιουλίου 2012, τότε θα διακοπεί και η αναλογική μετάδοση.  
Μεγαλύτερη είναι η λίστα των περιφερειακών σταθμών της Αττικής, που έχουν τη σχετική έγκριση προγράμματος του ΕΣΡ (δεν πρόκειται για άδεια) και εκπέμπουν ήδη μέσω της  Digea. Πρόκειται για τους σταθμούς, MTV, MAD, Sport TVN nickelodeon , Kontra, Blue Sky,  High TV, 0-6 TV, Channel 9, Extra 3, Local  TV , Κανάλι 10 και Τηλεάστυ, το οποίο καθώς πρόκειται για κομματικό σταθμό δεν χρειάζεται άδεια εκπομπής. Μεταδίδει το σήμα  του ψηφιακά χωρίς να είναι υποχρεωμένος να περάσει από διαγωνιστική διαδικασία . Θέση ακόμη έχουν στο χάρτη της ψηφιακής τηλεόρασης, τα προγράμματα της ΕΡΤ και τα κανάλια που μεταφέρει (π.χ . ΡΙΚ) αλλά και η Multichoice.


Ποιοι δεν μπαίνουν στην ψηφιακή TV
Στο παιχνίδι της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης μπορούν να μπουν κι άλλοι περιφερειακοί σταθμοί προβλέπει ο πρόσφατος νόμος 4038/ 2012. Προϋπόθεση είναι  να έχουν συμμετάσχει στην παλαιότερη  διαγωνιστική διαδικασία και να λάβουν σχετική έγκριση, εντός 6 μηνών. Αντιθέτως δεν ισχύει  για όποιον θέλει να μπει στην πανελλαδική αγορά τηλεόρασης. Οι τυχόν ενδιαφερόμενοι πρέπει να περιμένουν την αδειοδότηση του ...2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: