17.9.11

Η κρυφή μάχη του χρήματος



Σκληρή μάχη για τα χρήματα στην τηλεόραση. Οι σπάταλες και το μεγάλο πάρτι των παραγωγών ανήκουν στο παρελθόν. Τώρα υπάρχουν οι περικοπές μισθών και οι απολύσεις,  η διακοπή παραγωγής ελληνικού προγράμματος και η αντικατάστασή του από τούρκικο στην ελεύθερη τηλεόραση και η μετακίνηση των ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων στη συνδρομητική τηλεόρασης, είναι οι τάσεις στη μεγάλη ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία.
Η αγορά της ιδιωτικής τηλεόρασης δείχνει να υποχωρεί στα περίπου 350 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος, όταν τα προηγούμενα χρόνια, προ ΔΝΤ,  ήταν στα 620 εκατ. ευρώ.  Το ενδιαφέρον είναι πως προσεγγίζει το ετήσιο σταθερό έσοδο της ΕΡΤ (301) εκατ. ευρώ και τον κύκλο εργασιών της για το 2010. Κάτω από αυτή την προοπτική, για ένα τμήμα της αγοράς είναι «λογική» όχι μόνο η συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της, αλλά και η επερχόμενη μείωση του ανταποδοτικού τέλους. Θυμίζουμε, πως το ανταποδοτικό αυξήθηκε κατά 30%  το 2005 όταν παράλληλα ελήφθη η απόφαση για τη σταδιακή εξαφάνιση του ειδικού φόρου του τηλεόρασης που έδωσε το 2008, επιπλέον 80 εκατ. ευρώ. Ο ειδικός φόρος τηλεόρασης επανήλθε ως «διαπραγματευτικό όπλο» της κυβέρνησης στις συζητήσεις με τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, και η εφαρμογή του «πάγωσε» ως την 1η Ιανουαρίου 2012.

Είναι φανερό πως το μοντέλο χρηματοδότησης αλλάζει με την ελεύθερη τηλεόραση να δέχεται αλλεπάλληλες πιέσεις τόσο από τη μείωση της διαφημιστικής δαπάνης, όσο κι από τις υπόγειες συναλλαγές που προέκυψαν από το νομικό καθεστώς, που δημιούργησαν μια «παράλληλη χρηματοπιστωική αγορά». Αντιθέτως , η συνδρομητική, προς το παρόν, με εξαίρεση τους στημένους αγώνες, εμφανίζει ρευστότητα, έχοντας το προηγούμενο έτος έσοδα  195 εκατ. ευρώ από τους πελάτες της nova.

Δεν υπάρχουν σχόλια: