Εν αρχή είναι η ΕΡΤ και τα λοιπά «δημόσια ΜΜΕ»και έπονται τα ιδιωτικά media. Οι βάσεις για τον χάρτη των ελληνικών media των επομένων ετών πρόκειται να διαμορφωθούν με το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Σχέδιο το οποίο συντάχθηκε επί υπουργίας του Τ. Χυτήρη και τώρα από άλλη οπτική γωνία αναθεωρείται για να παρουσιάσει σε δόσεις από τον υπουργό Επικρατείας, Ηλία Μόσιαλο.
Η πρώτη παρέμβαση στους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς θα είναι στη δυνατότητα συγχωνεύσεων και συνεργασιών. Θα μπορεί ένας τηλεοπτικός σταθμός να απορροφήσει έναν άλλο και πιθανώς , χωρίς ο πρώτος να χάσει τη συχνότητά του. Το όριο της συγκέντρωσης στην αγορά των ΜΜΕ είναι πιθανό να ανέβει στο 35% για κάθε επιχειρηματία, ενώ μέσα στα αιτήματα είναι η απασχόληση των εργαζομένων, όσων δεν χάσουν τη δουλειά τους από τις συγχωνεύσεις με μια σύμβαση. Δηλαδή, ένας δημοσιογράφος θα δουλεύει ταυτόχρονα για ραδιόφωνο, τηλεόραση , Internet με μια σύμβαση, η οποία πολύ πιθανό να είναι και αποκλειστική! Όλα αυτά είναι αιτήματα που υπάρχουν στο τραπέζι από την πλευρά των ιδιοκτητών ΜΜΕ και η κυβέρνηση καλείται να επιλέξει αν θα τα αποδεχθεί ή όχι.
Στις συζητήσεις έχει τεθεί ακόμη το ζήτημα της καταβολής του ενοίκιου του 2% επί του τζίρου τους που πρέπει να πληρώνουν στο δημόσιο οι τηλεοπτικοί σταθμοί, αλλά και η αδειοδότηση τους και η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Ταυτόχρονα ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να αποσυρθεί η ΕΡΤ από τη διαφήμιση και τις χορηγίες, πεδίο στο οποίο κινήθηκε έντονα κατά την πενταετία της ΝΔ ,παραμένοντας όμως ζημιογόνος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου