7.5.11

Κέρδη στην ΕΡΤ με περικοπές



Αλλαγή προσήμου για την ΕΡΤ. Το 2010 η κρατική ραδιοτηλεόραση εμφανίζει κέρδη προ φόρων ύψους 30 ,6 εκατ. ευρώ , έναντι ζημιών 18,2 εκατ. ευρώ , το 2009.  Η επιστροφή στην κερδοφορία, οφείλεται κυρίως στις μεγάλες περικοπές στις αμοιβές των εργαζομένων, στο γεγονός πως, επί της ουσίας  δεν προσλήφθηκαν συμβασιούχοι το 2010 και στις επιμέρους μειώσεις του κόστους λειτουργίας που πέτυχε η ΕΡΤ.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 336,7 εκατ. ευρώ  το 2010, έναντι 345,9 εκατ. ευρώ  το 2009, έχοντας τα μεγαλύτερα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος, το οποίο ανήλθε σε 301 εκατ. ευρώ. Σε μείζον ζήτημα πλέον αναδεικνύεται ο στόχος που πρέπει να έχει στη ραδιοτηλεοπτική αγορά η ΕΡΤ- αν θα πρέπει να ανταγωνίζεται ή όχι τους ιδιωτικούς σταθμούς, και συνάμα πως διαχειρίζεται το ανταποδοτικό τέλος. Τα έσοδα από τις διαφημίσεις μειώθηκαν, κατά 18%  σε 28,9 εκατ. ευρώ, τα οποία οφείλονται στις μεταδόσεις του  Champions League και του  Mundial 2010.  Η ΕΡΤ, στο . ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽υρκατ. ευραλημιστικιω΄κνημερσύνολο της  τηλεοπτικής αγοράς το 2010 συγκέντρωσε το 5%  της διαφημιστικής δαπάνης,  από την οποία σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τ. Χυτήρη, θα αποχωρήσει σταδιακά μέσα σε μια διετία.
Ποια όμως είναι τα έξοδα της ΕΡΤ. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας είναι  η τακτική μισθοδοσία, η οποία ανήλθε σε 128 εκατ. ευρώ , μειωμένη κατά 6 εκατ. ευρώ.  Ακολουθεί η γενική διεύθυνση  Τηλεόρασης,  δηλαδή οι δαπάνες για την παραγωγή προγράμματος, με 71 εκατ. ευρώ, έναντι 23 εκατ. ευρώ της γενικής διεύθυνσης ενημέρωσης  (ειδήσεις- ενημερωτικές εκπομπές) και 15 εκατ. ευρώ  των λειτουργικών δαπανών της ΕΡΤ3.  Το κόστος της Ραδιοφωνίας έφτασε τα 9 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος της Επίγειας Ψηφιακής  τηλεόρασης της  ΕΡΤ,  στα 6 εκατ. ευρώ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ας την κλείσουν εντελώς τότε, για να έχουν κέρδος όχι 30 αλλά 300 εκατομμύρια ευρώ.

Τι να το κάνεις το κέρδος όταν το πρόγραμμα του 2009 δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό του '10 ή με το φετινό. Την ίδια ποσότητα και ποιότητα έχουν;

Το 2009 για παράδειγμα το Σπορ+ ήταν κανάλι με πληθώρα ζωντανών -και μη- αθλητικών γεγονότων ενώ το 2010 έπαιζε συνέχεια επανάληψη τα ίδια και τα ίδια. Πλέον έχει συγχωνευθεί με το Σινέ+ και πάνε ολοταχώς για πλήρες κλείσιμο. Στο Σπορ+ όμως δούλευαν πολλές δεκάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι (τεχνικοί και δημοσιογράφοι) οι οποιοι δεν ανανεώθηκαν.

Με αυτή τη λογική το κέρδος είναι απολύτως λογικό. Αφού διώξανε μέσα σε 3 μήνες (βλ. άνοιξη 2010) γύρω στα 1300-1500 άτομα, είναι πολύ λογικό να έχουν λιγότερα τρέχοντα έξοδα. Μόνο τους δημόσιους δεν μπορούν να αγγίξουν, είτε αυτοί δουλεύουν είτε όχι (τους έκαναν όμως μεγάλη μείωση στο μισθό).

Για το πρόγραμμα της ΝΕΤ φυσικά ούτε λόγος να γίνεται. Για την ακρίβεια η ΝΕΤ δεν είχε ΚΑΝ πρόγραμμα μέχρι την άνοιξη του 2011. Του χρόνου που δεν θα έχει τον Ολυμπιακό στη Σούπερλιγκα, δεν θα μπορεί να "σηκώσει" και αθλητική εκπομπή και θα μείνει μόνο κανα αδιάφορο μπάσκετ της κακιάς ώρας και οι ηλίθιες εκπομπές της Τσουκαλά.

Και εις ανώτερα. Επαναλαμβάνω. Αν είναι έτσι, διώχτε τους όλους, πουλήστε και το κτίριο μαζί με τον εξοπλισμό για να έχετε κέρδη όχι 30 αλλά 300 μύρια!