10.2.11

Στη nova με 800 λίρες, στο BSkyB με 7.200!



Το σημερινό  ευρωπαϊκό οικοδόμημα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, έχει υποστεί ρωγμές . Τηλεθεατές , ομάδες και λίγκες  περιμένουν με αγωνία την απόφαση του  ευρωπαϊκού δικαστηρίου όταν εκδοθεί μετά από αρκετούς μήνες που θα καθορίσει την πορεία της βιομηχανίας των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η εισήγηση της γενικής εισαγγελέως , Juliane Kokott προς το Ευρωπαϊκό δικαστήριο επιτρέπει επί της ουσίας στην Karen Murphy που έχει το συγκεκριμένο μπαρ στο Πόρτσμουθ, αλλά και σε δεκάδες άλλα, να βλέπουν το πρωτάθλημα της  Premier League ,μέσω της Nova  πληρώνοντας 800 λίρες το χρόνο, έναντι των 7.200 λιρών που ζητάει το BSkyB του Ρ.  Μέρντοχ, το οποία και έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα του αγγλικού πρωταθλήματος, εντός της Βρετανίας.
Το προφανές είναι όπως σημειώνουν οι αναλυτές σε εφημερίδες και ηλεκτρονικές εκδόσεις είναι πως πρόκειται για μια νίκη των μικρών και των ανίσχυρών, όπως  η  Karen Murphy από το Πόρτσμουθ , η οποία είχε πληρώσει πρόστιμα στα αγγλικά δικαστήρια, έναντι της βιομηχανίας τηλεοπτικών δικαιωμάτων.  Το ερώτημα όμως είναι για τις  επιπτώσεις , στην περίπτωση που το Ευρωπαϊκό δικαστήριο αποδεχθεί την πρόταση της κ. Kokott. Μέχρι την απόφαση, οι τηλεθεατές στην Ευρώπη μπορούν  να βλέπουν φθηνότερα τα αγαπημένα τους πρωταθλήματα. Ταυτόχρονα όπως και εταιρείες όπως η Multichoice μπορεί να διευρύνει κατά πολύ  το εύρος  των πελατών της, πουλώντας  κάρτες πρόσβασης nova  στη Μεγάλη Βρετανία με το πρωτάθλημα της  Premier League. Έκτος από τους θεατές ευνοούνται και οι μικρότερες σε μέγεθος  εταιρείες συνδρομητικής  τηλεόρασης που μπορούν να πουλάνε φθηνότερα. Μετά το 2014  η συζήτηση για το ελληνικό πρωτάθλημα της SuperLeague μπορεί να γίνει σε άλλη βάση, την οποία και θα καθορίσει το ευρωπαϊκό δικαστήριο. 
Οι επιπτώσεις του «σεισμού»
Αυτό που αμφισβητείται είναι η αποκλειστικότητα των δικαιωμάτων εντός μιας χώρας, με βάση την εισήγηση.  Δηλαδή η γενική εισαγγελέας ζητάει την κατάργηση  των γεωγραφικών  περιορισμών στη διανομή των αθλητικών προγραμμάτων  χαρακτηρίζοντας τις συμφωνίες  αποκλειστικών μεταδόσεων ως «σοβαρή προσβολή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών» εντός της ΕΕ. Μια από τις πρώτες εκτιμήσεις  είναι πως μπορεί η αγορά  της συνδρομητικής τηλεόρασης να οδηγηθεί σε μια κεντρική διαπραγμάτευση με τους μεγάλους παίχτες της συνδρομητικής TV από τη μια και τις ισχυρές λίγκες από την άλλη. Οι μεγάλοι παίχτες , πχ  BskyB θα πουλάνε στη συνέχεια τα δικαιώματα στους μικρότερους, σε τιμές που δεν θα μπορούν να τις αντέξουν. Το ύψος των  συμφωνιών θα καθορίσει  όμως και τη χρηματοδότηση  των πρωταθλημάτων, αρά και το σημερινό στάτους του αθλήματος με τους ακριβοπληρωμένους παίκτες, μάνατζερ και προπονητές.

Short stories

**48ωρη απεργία στην «Εκδοτική Βορείου Ελλάδος από την Παρασκευή 11 ως και την Κυριακή 13  Φεβρουαρίου. Η ΕΣΗΕΜΘ  ζητάει «να πάψει η επιχείρηση εκφοβισμού των εργαζομένων, που εκδηλώθηκε με την εκδικητική απόλυση τεχνικού από τον <<Αγγελιοφόρο>>», «να εγκαταλειφθεί άμεσα κάθε σχέδιο επιβολής εκ περιτροπής εργασίας» και «να εξεταστούν άμεσα οι προτάσεις των εργαζομένων για την ανάπτυξη των ΜΜΕ του συγκροτήματος».
**24ωρη απεργία στο alter προκήρυξε για την Παρασκευή και η ΕΣΗΕΑ, μετά την ΕΤΙΤΑ . Η ένωση συντακτών αναφέρει πως το Alter έχει «αφήσει απλήρωτους τους συναδέλφους δημοσιογράφους» τον  Ιανουάριο, στερώντας «το μοναδικό πόρο διαβίωσής τους»
**Περιοδικό από το www.reporter.gr .  το όνομα του είναι Reporter 2011 Inside Information Magazine και έχει  συγκεντρώσει σημαντικές πληροφορίες, ρεπορτάζ και αναλύσεις για την εξέλιξη όλων των μεγάλων οικονομικών, επιχειρηματικών και πολιτικών θεμάτων που θα μας απασχολήσουν τους επόμενους 12 μήνες.Διευθυντής της έκδοσης είναι ο Γρηγόρης Νικολόπουλος.
**Χωρίς  Συλλογική Σύμβαση Εργασίας παραμένει ο χώρος των ΜΜΕ. Οι ενώσεις , ΕΙΗΕΑ-ΕΣΗΕΑ δεν συναντήθηκαν ούτε χθες και δεν είναι γνωστό πότε θα υπάρξει η επόμενη επαφή.
*Λήγει σήμερα η διαβούλευση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την αναλογική χρήση της συχνότητας 36. Η ΕΕΤΤ σκοπεύει  να χορηγήσει τη συχνότητα σε ενδιαφερόμενους σταθμούς.
**Σποτ για τους κινδύνους της κινητής τηλεφωνίας , λίαν συντόμως  στις οθόνες μας . Το ΕΣΡ απέρριψε το αίτημα της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας για την ανάκληση κοινωνικού μηνύματος του Αντιπυρηνικού Παρατητηρίου Μεσογείου, αναφορικά με τους κινδύνους για την υγεία από την κινητή τηλεφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: