31.12.09

Η πολιτική της κυβέρνησης για τα αθλητικά media

Το ζήτημα διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων είναι κεντρικής σημασίας για την αθλητική βιομηχανία των ΜΜΕ. Συνεχίζοντας το αφιέρωμα για τις μεγάλες εκκρεμότητες στα ΜΜΕ, καταγράφουμε τα ζητήματα για τα αθλητικά media.
Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει κεντρικά αν ενδιαφέρεται να συμμετέχει στο πεδίο της διαχείρισης των δικαιωμάτων των ΠΑΕ, αλλά και των μεγάλων διοργανώσεων. Η ΕΡΤ υπέγραψε 3ετές συμβόλαιο με την ΤΕΑΜ για τα δικαιώματα του Champions League ως το 2012 και διαθέτει ακόμη τα δικαιώματα της ΠΑΕ Ξάνθης , ως τέλος της περιόδου 2009-2010 και του Ολυμπιακού ως το 2010-11. Επί διακυβερνήσεως ΝΔ , η ΕΡΤ επέλεξε να παραμείνει στο χώρο με το επιχείρημα πως έχει τα δικαιώματα της δημοφιλέστερης ομάδας της χώρας. Το ερώτημα είναι για την ΕΡΤ αν θα διατηρήσει το Champions League και αν θα συνεχίσει τη συνεργασία της με τις δύο ΠΑΕ και έναντι τίνος τιμήματος, σε μια τέτοια εποχή οικονομικής κρίσης. Η απόφαση αυτή πρέπει να ληφθεί σε συνδυασμό με την απαραίτητη υποστήριξη άλλων αθλημάτων (πχ μπάσκετ), το οποίο με δυσκολία φέτος βρήκε τηλεοπτική στέγη, καθώς η ΕΡΤ πρέπει, εφόσον λαμβάνει το ανταποδοτικό τέλος , να παράγει διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό των ιδιωτικών σταθμών.
Παράλληλα, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη με βάση την οδηγία 2007/65/Ε να ορίσει ποια είναι τα γεγονότα μείζονος σημασίας (τελικοί κυπέλων ποδοσφαίρου, μπάσκετ, Ολυμπιακοί αγώνες,κ.α.) τα οποία και πρέπει να μεταδίδονται ελεύθερα . Ως και σήμερα ακόμη και η οδηγία που αναφέρεται στις οπτικοακουστικές υπηρεσίες δεν έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο πολύ δε περισσότερο δεν έχει συνταχθεί η σχετική λίστα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση με προβλήματα
Σήμερα (31.12.09) λήγει η προθεσμία για την προκήρυξη των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών αδειών. Συνεπώς από αύριο για μια ακόμη φορά οι σταθμοί εκπέμπουν επί της ουσίας χωρίς άδεια την ίδια ώρα που η Digea προγραμματίζει για τις 14 Ιανουαρίου 2010 τη μετάδοση ψηφιακού σήματος στην κεντρική Μακεδονία και σε ένα κομμάτι της Θεσσαλονίκης με την παράλληλη διακοπή του αναλογικού . Παράλληλα εκατοντάδες θεατές θα πρέπει να προμηθευτούν τους απαραίτητους αποκωδικοποιητές.

**Λαυρέντης Λαυρεντιάδης , επί 2. Σύμφωνα με πληροφορίες ο επιχειρηματίας, μέσω της εταιρείας «Ημερήσιος Τύπος» απέκτησε επιπλέον ποσοστό 8,93% της Πήγασος. Στην περίπτωση που η πληροφορία επαληθευτεί ο Λ. Λαυρεντιάδης και Ο Γ. Κυριακίδης θα ελέγχουν το 20% του Πήγασου.

**Στον τραπεζικό τομέα ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδη αγόρασε το 31,3% της Proton Bank που κατείχε η τράπεζα Πειραιώς. Η συνολική αξία της συναλλαγής ανήλθε στα 70,6 εκατομμύρια ευρώ. «Δε θα αποκλείσουμε κανέναν τομέα της οικονομίας, εάν πειστούμε ότι πρόκειται για επένδυση με καλή απόδοση», δηλώνει ο επιχειρηματίας

**«Αιώνια πιστός. Η άλλη ιστορία του Παναθηναϊκού τιτλοφορείται το βιβλίο του Μάκης Παπαζήσης που κυκλοφόρησε πριν από λίγες από τις εκδόσεις «Παρουσία». Πρόκειται για μια έκδοση πεντακοσίων σελίδων, σε μεγάλο σχήμα, στην οποία ο συγγραφέας βγάζει όλη την αγάπη του για τον Παναθηναϊκό, και τη δημοσιογραφική του εμπειρία .


Short Stories
Ο φόβος για την κατάρρευση ενός συγκροτήματος και της δημιουργίας νέου κύματος ανέργων στα ΜΜΕ, είναι υπαρκτός. Ο Γ. Παπανδρέου, του οποίου οι δηλώσεις ήταν καθοριστικές για την έναρξη της ιδιωτικής ραδιοφωνίας, θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ενισχύσει τον Τύπο, ή αν τον αφήσει να αντιμετωπίσει μόνος του την οικονομική κρίση. ** Η κυβέρνηση έχει μπροστά της να αντιμετωπίσει και άλλα ζητήματα βέβαια. Η διάθεση της κρατικής δαπάνης προϋποθέτει ένα αξιόπιστο τρόπο διάθεσής της. **Οι καταγγελίες του Δ. Κοντομηνά για τη μέτρηση τηλεθέασης , αλλά και η αποκάλυψη 500 νοικοκυριών του δείγματος από τον Κώστα Βαξεβάνη , θέτουν επί τάπητος ξανά το ζήτημα του ελέγχου της αξιοπιστίας των μετρήσεων, μέσων των οποίων κόβεται το «πολιτικό» και το «πολιτιστικό νόμισμα της χώρας. **Ακόμη καλείται να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχου για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΡΤ, μελλοντικά θα διαχειρίζεται τα 299 εκατ. ευρώ (!) που εισπράττει ετησίως από τους πολίτες.** Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής του νέου προέδρου- διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ και αν αποφασίσει τι θα κάνει με τους συμβασιούχους μετά το Καλοκαίρι του 2010. **Το Δεκέμβριο του 2010, θα πρέπει να αποφασίσει επίσης τι θα κάνει με τους εργαζόμενους στα δημοτικά ΜΜΕ. Σε θεσμικό επίπεδο η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής καλείται να επιλέξει τα 3 νέα μέλη του ΕΣΡ, ο ρόλος του οποίου έχει δραματικά υποβαθμιστεί από το 2002 ως και σήμερα .** Τέλος , η ΕΣΗΕΑ παραμένει ακέφαλη εδώ και 7 μήνες , την ίδια ώρα που επικρατεί αδιαφάνεια για το ποιοι δημοσιογράφοι απασχολούνται σε όλο το φάσμα του δημοσίου .

Δεν υπάρχουν σχόλια: