31.10.09

Μεγάλη προσφορά, μικρή χώρα

Διάχυση του αθλητικού προϊόντος στην ελεύθερη και τη συνδρομητική τηλεόραση , αλλά και ανακατονομή ρόλων παρατηρείται στην Ελλάδα. Σε μια ιδιαίτερα ακριβή αγορά τηλεοπτικών δικαιωμάτων με το πρωτάθλημα της SuperLeague να στοιχίζει περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ ετησίως μεταδόσεις αγώνων μπάσκετ και ποδοσφαίρου κάνουν 6 ελεύθεροι σταθμοί και 2 συνδρομητικοί!

Για τόσο μικρή χώρα, με διαφημιστική δαπάνη υπό συρρίκνωση , είναι αναντίστοιχος ο αριθμός των εμπλεκομένων στα αθλητικά δρώμενα. Πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για μια αγορά χωρίς κανόνες (πχ άδειες) όπου για την ώρα μετάδοσης των στιγμιότυπων συγκρούονται ακόμη ΕΡΤ και Forthnet, την ίδια ώρα που οι διαδοχικές κυβερνήσεις δεν κατόρθωσαν να συντάξουν τη λίστα με τα αθλητικά γεγονότα μείζονος σημασίας!

H Forthnet μέσα από τη nova έχει τα περισσότερα δικαιώματα (SuperLeague, Champions League ) όμως δέχεται πίεση τόσο από την ΕΡΤ που κράτησε Ολυμπιακό και Ξάνθη . Ταυτόχρονα το Conn-x TV του ΟΤΕ μπορεί να μην έχει συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό συνδρομητών είναι όμως σε θέση αυξάνει τον ανταγωνισμό για τα δικαιώματα , κυρίως των ξένων πρωταθλημάτων . Στην ελεύθερη τηλεόραση , η ΕΡΤ , με τη ενίσχυση του ανταποδοτικού τέλους προσπάθησε , επί ΝΔ , επένδυσε στο ποδόσφαιρο αλλά και στο μπάσκετ προσδοκώντας σε τηλεθέαση και διαφημιστικά έσοδα. Ο Alpha ακολούθησε μια αντίστοιχη πορεία στο παρελθόν, ενώ ο Σκάι φιλοδοξεί να καλύψει το κενό, λαμβάνοντας χαρακτήρα αθλητικού σταθμού κυρίως τα σαββατοκύριακα, με: έναν αγώνα της SuperLeague, τα στιγμιότυπα της αγωνιστικής, ένα ματς της primera Division, το NBA, έναν αγώνα της Euroleague και αυτή την Κυριακή τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό στην Α1 μπάσκετ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μάχη στα περίπτερα αυτή την Κυριακή με 1+1 νέες εκδόσεις. Η Veto των κυριών Μ. Τριανταφυλλόπουλου, Θανάση Λάλα, Π. Ζαγοριανίτη φιλοδοξεί να πάρει κοινό από το «Θέμα» των κυρίων Μπόμπολα, Αναστασιάδη Καραμήτσου, αλλά και από τη Real των κυρίων Ν. Χατζηνικολάου και Α. Γ. Κουρή.

Η Χρυσή Ευκαιρία Βορείου Ελλάδος, είναι το πρώτο στοίχημα επέκτασης για την νέα ιδιοκτήτρια Global Finance. Η εφημερίδα κυκλοφορεί την Κυριακή με τιμή γνωριμίας ένα ευρώ , ανταγωνιζόμενη στη Θεσσαλονίκη με τον Αγγελιοφόρο» των κυρίων Λαμπράκη , Μπόμπολα, Μπακατσέλου .


Short stories

«Το ποδόσφαιρο είναι το μπαλέτο της εργατικής τάξης» . Είναι μια φράση που περιγράφει τη μαγεία του πλέον εμπορικού αθλήματος στον κόσμο που ενώνει όλες τις τάξεις. Στην Ελλάδα τη διεπιστημονική προσέγγιση επιχειρούσε επί χρόνια, ο Πάνος Γεραμάνης , συνδυάζοντας το ποδόσφαιρο με το λαϊκό τραγούδι και την εργατική τάξη. Ο Π. Γεραμάνης όμως έφυγε από τη ζωή το 2005, αφήνοντας ένα ανεκτίμητο υλικό από τα άρθρα του στα «Νέα», το τεράστιο αρχείο του με αθλητικές εφημερίδες και τις εκπομπές του «Οι άσσοι των γηπέδων» στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ. Όλα αυτά παραμένουν στην αφάνεια.** Θα μπορούσαν η ΕΡΑ μαζί με το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο όπως και τα «Νέα» να μπορούσαν να λάβουν μια πρωτοβουλία έκδοσης των εκπομπών και των κειμένων του Πάνου Γεραμάνη. Στην περίπτωση μας το ποδόσφαιρο ήταν το (λαϊκό) τραγούδι της εργατικής τάξης ** Ο Σκάι πάντως παράλληλα με την προβολή των ντοκιμαντέρ «Για πάντα πρωταθλητές» θα κυκλοφορήσει επτάτομη συλλεκτική έκδοση, σε περίπτερα και τα βιβλιοπωλεία από την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου. **Αν σας ενδιαφέρουν πάντως οι πτυχές της ποδοσφαιρικής ιστορίας κυκλοφορεί από το νέο εκδοτικό οίκο «Νόβολι εκδόσεις» το βιβλίο με τίτλο «Μπούκοβι. Πως ήρθε και γιατί έφυγε» από το Θανάση Σκουρμπέλο, με πρόλογο του Ηλία Μπαζίνα. Η έρευνα και το φωτογραφικό αρχείο είναι του Χρήστου Πιπίνη: «Ο Μάρτον Μπούκοβι ήρθε στον Ολυμπιακό τον Ιούνιο του 1965. Εγώ τον έφερε μ ε το αεροπλάνο από την Ουγγαρία στο Χασάνι (στο Ελληνικό). Εγώ τον αποχαιρέτησα γράφει μεταξύ άλλων στον δικό του σημείωμα ο Μπάμπης Δρόμος. «Ο Μπούκοβι μπορώ να πω ότι συνέβαλε στην αναμόρφωση ολόκληρου του ελληνικού ποδοσφαίρου και όχι μόνο του Ολυμπιακού» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: