22.6.09

"Hθικά απαράδεκτη" η ενέργεια των Αγγελόπουλων

Και ενώ οι πιέσεις να βρεθεί αγοραστής συνεχίζονται, ενώ διεκόπησαν οι προηγούμενες με οίκο του εξωτερικού, η ιδιοκτησία του συγκροτήματος, έβαλε μπάρα, μπροστά από το κτίριο, για να αποτρέψει προφανώς την είσοδο των εργαζομένων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση των 450 προς απόλυση, εργαζομένων, σε "Ελεύθερο Τύπο", "City" και "e-tipos.com".


"Εμείς οι εργαζόμενοι του «Ελεύθερου Τύπου», του «City 99,5» και του ηλεκτρονικού portal e-tipos.com καταγγέλλουμε την αιφνιδιαστική και εν κρυπτώ απόφαση του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου να βάλουν λουκέτο. Η απόφαση αυτή αφήνει στο δρόμο, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, 450 εργαζομένους
Χαρακτηρίζουμε την ενέργεια τους ανεύθυνη, προκλητική και ηθικά απαράδεκτη. Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και ο ραδιοφωνικός σταθμός City 99,5 δεν ανήκαν στην προσωπική- οικογενειακή περιουσία της οικογένειας Αγγελόπουλου. Μετά από σωρεία αποτυχημένων επιλογών σε επίπεδο διοίκησης, δημοσιογραφικής διεύθυνσης και εμπορικής στρατηγικής, χωρίς να διερευνήσουν άλλα σχέδια εξυγίανσης και οικονομικής στήριξης της εφημερίδας, αποφάσισαν να την κλείσουν χωρίς κανένα αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους, στους αναγνώστες και στους ακροατές.
Είναι καθαρό ότι δεν αγόρασαν αυτά τα ΜΜΕ ελπίζοντας ότι θα κερδίσουν χρήματα που της αποδίδουν τα καράβια. Η συμμετοχή τους στα media ήταν πολιτική υπόθεση, όπως πολιτική είναι και η αιφνιδιαστική αποχώρηση τους, ενώ βρισκόμαστε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Να απαντήσει τώρα ο πρωθυπουργός αν γνώριζε την απόφαση αυτή.
Πολύ περισσότερο που κυκλοφορούν ήδη σενάρια πως η «αξία» του τίτλου του «Ελεύθερου Τύπου» και της ραδιοφωνικής συχνότητας του «City 99,5» θα μεταπωληθεί , απαλλαγμένη από το βάρος του προσωπικού των δυο εταιρειών.
Ο Θόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου, με ανακοίνωσή τους την 13η Ιουλίου 2006, είχαν δηλώσει: «Προσερχόμαστε στον ευαίσθητο χώρο του Τύπου με συναίσθηση ευθύνης και συνείδησης του ρόλου του». Είναι αδιανόητη η μετακύλιση της πολλαπλής ευθύνης της ιδιοκτησίας και της ανικανότητάς της να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα μέσα ενημέρωσης που απέκτησε στις πλάτες του προσωπικού το οποίο δεν σεβάστηκε.
Η απόφαση της οικογένειας Αγγελοπούλου δημιουργεί προϋποθέσεις δυσμενών ανατροπών στο χώρο των ΜΜΕ, θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στον Τύπο και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συλλογική πολιτική και μαζική συνδικαλιστική αντίδραση απέναντι σε όλους τους ιδιοκτήτες του κλάδου.
Καλούμε τον πρωθυπουργό να πάρει θέση και να αρχίσει πολιτική διαβούλευση για να βρεθεί άμεση λύση. Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα και τα εργατικά συνδικάτα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Εμείς οι εργαζόμενοι του «Ελεύθερου Τύπου», του «City 99,5» και του ηλεκτρονικού portal e-tipos.com
δηλώνουμε:
• Θα κρατήσουμε τα μικρόφωνα του ραδιοφωνικού σταθμού ανοιχτά, διατηρώντας τον ενημερωτικό του χαρακτήρα με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ακροατές και αναγνώστες του Ε.Τ
• Προχωράμε σε έκδοση ηλεκτρονικής σελίδας του Ελεύθερου Τύπου των συντακτών και των εργαζομένων.
• Απαιτούμε εδώ και τώρα απαντήσεις για όλα τα ανοιχτά θέματα από την ιδιοκτησία και όχι από τον διορισμένο της εκκαθαριστή".

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν κατάλαβα τί πρόβλημα υπάρχει αφού αποζημιώνεστε. Ιδιωτική εταιρία δεν είναι?

Βασίλης Κουφόπουλος είπε...

Το πρόβλημα είναι οι 450 άνεργοι δημοσιογράφοι.Ποιος θέλει να χάνει τη δουλειά του σήμερα και να μη ζει αξιοπρεπώς;

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω είναι κρίμα για τους εργαζόμενους. Ομως δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία επιχείρηση που πλήττεται από την οικονομική κρίση. Αλλωστε και το προϊόν το ίδιο (η εφημερίδα) ήταν πολύ χαμηλού επιπέδου. Νομίζω τέτοια προϊόντα δεν είναι και τόσο απαραίτητα στην Ελληνική κοινωνία για να προχωρήσει πνευματικά, έτσι το ίδιο το σύστημα σιγά σιγά τα απαξιώνει.

Alec είπε...

Προς τον πρώτο ανώνυμο: Εύχομαι και στα δικά σου αφού το μόνο που σ'ενδιαφέρει είναι η αποζημίωση.

Προς 2ο ανώνυμο: θεωρείς ότι οι Αγγελοπουλέοι έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση;Θα τρελαθούμε τελείως;;; Πριν από 5 χρόνια έγινε η Ολυμπιάδα, δεν θυμάσαι ποιός ανακυρήχθηκε πρωταθλητής στη ρεμούλα;

Είναι ένα γερό χαστούκι για όσους εργάζονται στα μμε, ήρθε ο καιρός να αναθεωρηθεί η στάση των εργαζομένων προς τις εργοδοσίες τους, προς μεγαλοσυναδέλφους και προς την ΕΣΗΕΑ.

Αν και ο ΕΤ καθώς και ο city ήταν αντιπαθέστατα δημιουργήματα, θεωρώ πως όλος ο κόσμος συμπάσχει και είναι αλληλέγγυος.

Ανώνυμος είπε...

sumfwnw apolutws me ton anwnumo b.

Idiwtiki epixeirisi einai, oxi filan8rwpiko idruma : se auti ti xwra prepei kapote na ta ksexwrisoume ! ta en logw media de 8a mas leipsoun min anushxeite, ligoteroi roufianoi/ poulimenoi dimosiografoi stin piatsa.

Profitiko to spotaki : merika papagalakia piastikan stin faka meteklogika ; p

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδη, δεν καταλαβα... Επειδη αποζημιωνονται πρεπει να βρεθουν στο δρομο? Μαλλον μερικοι ξεχνουν σε τι περιοδο βρισκομαστε.
Δε λεω... Ιδιωτικη επιχειρηση ειναι και το να κλεισει ειναι μια πιθανοτητα, αλλα εδω υπαρχουν ανθρωποι με οικογενειες απο πισω.

Βασίλης Κουφόπουλος είπε...

Οι επιχειρήσεις ΜΜΕ αγοράζουν και πουλούν πολιτική ισχύ. Δεν είναι απλώς ιδιωτικές επιχειρήσεις που επιδιώκουν το κέρδος, αλλά και την υποστήριξη και προώθηση πολιτικών σχηματισμών και προσώπων. Έτσι όταν ο πολιτικός σκοπός δεν υπάρχει πλέον αναστέλλουν τη λειτουργία τους. Η περίπτωση του Ελεύθερου Τύπου , είναι ακραία εξαιτίας του αριθμού των προς απόλυση εργαζομένων και του πολυτελούς βίου του ζεύγους, το οποίο μεταξύ άλλων υποστηρίζει και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ Βασ. Κουφόπουλε ότι όλοι θέλουμε να ζούμε αξιοπρεπώς και να μη χάνουμε τη δουλειά μας. Όταν όμως γίνεται μιά πραγματική προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα νέο επίπεδο πληροφόρησης και υπάρχει μάλιστα και αυτός που επενδύει χωρίς να περιμένει το κράτος,κάνει ένα ονομαζόμενο business plan, άν έχεις ακούσει τον όρο, το ακολουθεί έχει και ημερομηνία λήξης π.χ. 1, 2, 3, χρόνια...
Απορώ με το θράσος της οδοντολογίας να παίζει με την δεοντολογία και μάλιστα χωρίς κανένα κανόνα. Δηλαδή όπως έχουμε συνηθήσει να ζούμε εμείς οι ντόπιοι Έλληνες.

Ανώνυμος είπε...

Alec,
δεν ξέρω από πού βγάζεις τα προς το ζειν αλλά σίγουρα δεν είσαι ιδιωτικός υπάλληλος. Εάν φανταστώ ότι σε πληρώνω να είσαι σίγουρος ότι θα σου βγάλω παραπληγική σύνταξη.

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να γνωρίζαμε τον όρο εργασιακή σχέση!

Ανώνυμος είπε...

Κάποιοι χιλιάδες μεροκαματιάρηδες που απολύθηκαν πριν λίγο καιρό από μικρές βιοτεχνίες και εργοστάσια εύχονται να είχαν κι εκείνοι μια τόσο ισχυρή κλίκα όσο αυτή των δημοσιογράφων ώστε να κατακλίσουν κι αυτοί με τη σειρά τους δρόμους πλατείες και τηλεοπτικά παράθυρα διεκδικώντας τα δικαιώματα τους...

Ανώνυμος είπε...

Εαν το "κλεισιμο" ειναι νομιμο,προς τι ολα αυτα.Αν παρανομο,να επιβληθη ο νομος.Εχω νοιωσει την απολυση και την ανεργια,πολυ σκληρα, και συμπασχω για οσους βρεθηκαν στο δρομο. Αλλα ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ακουγεται τρελλο.Μηπως πρεπει ολοι μας να επαναεξετασουμε που θα ριχνουμε την ΨΗΦΟ μας;(και δεν εννοω το ΚΚΕ)

Παρρησία είπε...

Ο Αγγελόπουλος λέει όχι στην κρατικοδίαιτη εφημερίδα, τη συντηρούμενη με διαφημίσεις του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ. Εάν οι δημοσιογραφοι πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν καλύτερα κουμάντα στα οικονομικά, τότε ας την αναλάβουν αυτοί

Ανώνυμος είπε...

Είμαι έτοιμη να μιλήσω ομώνυμα γιατί βαρέθηκα να είναι η χώρα μου ένα κοπάδι ανωνύμων.Όποιος άλλος τολμήσει πρέπει να βρούμε έναν κρυφό τρόπο να συνεννοηθούμε μην μας πάρει είδηση ο 'ηθικολόγος', το 'οικουμενικό πατριαρχείο'και η ομερτά (έχουν ξεπεράσειπλέον τον όρο παπαγαλάκια από την εποχή του
χρηματηστηρίου). Δεν βλέπω καμμία διαφορά στους άνεργους από οποιδήποτε τομέα και άν προέρχονται.Είναι θέμα να μας πληρώσουν οι Αγγελόπουλοι,μιά που έχουν λεφτά, να δημιουργήσουμε μερικές ΜΚΟ (απα-πα κυβερνητικές οργανώσεις)να βγάζουν λεφτά στο εξωτερικό και να τα ξοδεύουν στο λίγο θάλασσα, τζατζικι και το αγόρι μου.Μιά που επιμένουν τόσο πολύ να αγαπάνε αυτή την χαβούζα...
Οδοντολογία. Πάντως δεν κάνει κακό που απολύθηκαν μερικοί ακουμπισμένοι το καλοκαίρι, ευκαιρία είναι να κάνουν την τελευταία τους φιγούρα στην παραλία και να λένε πόσο ανάρπαστοι θα είναι από το Φθινόπωρο.

Ανώνυμος είπε...

Ξαφνικά όλοι το βουλώσαμε. Τι έγινε βρε παιδιά και χαθήκαμε?