15.1.09

Το Worldscreen.com για την ΕΡΤ

Από τη Βασιλική Κοτζιά

ΧΩΡΑ: Ελλάδα
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: Η Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση εξέπεμψε για πρώτη φορά το 1965. Το 1987, οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί της ενώθηκαν σε έναν ενιαίο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό, την ΕΡΤ.
ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ: Η ΕΡΤ είναι δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, ο οποίος χρηματοδοτείται μέσω ανταποδοτικού τέλους και διαφημιστικών εσόδων.
ΠΑΡΟΧΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Οι εκπομπές μεταδίδονται ελεύθερα σε όλη την Ελλάδα. H ΕΡΤ διαθέτει επίσης τέσσερα κανάλια, τα οποία εκπέμπουν μέσω ψηφιακής πλατφόρμας: τα Cine+, Sport+, Prisma+ και Info+.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η ΕΡΤ είναι ο μεγαλύτερος ραδιοτηλεοπτικός φορέας στην Ελλάδα και στόχος της είναι η παροχή αξιόπιστης και έγκαιρης ενημέρωσης για το πολυποίκιλο κοινό της.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ:
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος: Χρήστος Παναγόπουλος.
Εντεταλμένος Σύμβουλος: Κώστας Κέκης
Εντεταλμένος Σύμβουλος: Πάνος Λουκάκος
Γενικός Διευθυντής Τηλεόρασης: Δημήτρης Γόντικας.
Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης: Δημήτρης Μιχαλέλης.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:
Η ΕΡΤ, η οποία χρηματοδοτείται από το κοινό μέσω ανταποδοτικού τέλους, έχει ως στόχο να αποτελεί έναν προορισμό στον οποίο να μπορούν να βασίζονται οι τηλεθεατές, για την ενημέρωσή τους γύρω από τις τελευταίες εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις, καθώς και για πρόγράμματα εκπαιδευτικού περιεχομένου. «Έχουμε διαφορετικό τρόπο σκέψης σε ό,τι αφορά τα ενημερωτικά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα», εξηγεί ο Δημήτρης Γόντικας, γενικός διευθυντής τηλεόρασης της ΕΡΤ. «Κύρια κριτήριά μας είναι η ποιότητα και η αξιοπιστία», σε αντίθεση με πολλά ιδιωτικά κανάλια, τα οποία εστιάζουν περισσότερο στη μετάδοση ψυχαγωγικών προγραμμάτων. «Η ΕΡΤ έχει μία εντελώς διαφορετική νοοτροπία ως προς το ψυχαγωγικό της πρόγραμμα, αλλά και ως προς την παροχή συνεχούς ενημέρωσης».

Σε ποσοστό περίπου 40%, το πρόγραμμα της ΕΡΤ αποτελείται από διεθνείς παραγωγές. Ο Δ. Γόντικας λέει ότι η ΕΡΤ «αγοράζει προγράμματα από όλο τον κόσμο. Συνήθως αγοράζουμε ξένες ταινίες, παιδικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ που ενδιαφέρουν τον Έλληνα τηλεθεατή. Ωστόσο, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας παράγει και δικά του ντοκιμαντέρ, εκπομπές πολιτιστικού περιεχομένου και σειρές. Επιπλέον η ΕΡΤ χρηματοδοτεί κινηματογραφικές παραγωγές, λειτουργώντας ως συμπαραγωγός σε περισσότερες από δέκα ταινίες μεγάλου μήκους ετησίως.

«Τα τελευταία χρόνια, η ΕΡΤ έχει κατορθώσει να αυξήσει τα ποσοστά τηλεθέασης και ακροαματικότητας, σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον με πολλούς ιδιωτικούς τηλεοτπικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς», λέει ο κ. Γόντικσης έχει προσεγγίσει νέες κατηγορίες τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού κοινού, προσφέροντας ποιοτική ενημέρωση και εκπαιδευτικά προγράμματα. Το μερίδιο τηλεθέασης της ΕΡΤ παρουσιάζει άνοδο σε περιόδους κατά τις οποίες δεσπόζουν μεγάλα γεγονότα, όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, οι εθνικές εκλογές, ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, κλπ.

Λειτουργώντας ως συμπλήρωμα, ο ιστότοπος της ΕΡΤ περιλαμβάνει πολλές ειδήσεις, οι οποίες παρουσιάζονται σε 11 γλώσσες, τα καλύτερα στιγμιότυπα από τις αθλητικές διοργανώσεις και πληροφορίες για άλλα γεγονότα. Μία ομάδα ικανών ανθρώπων έχει την ευθύνη «της ανανέωσης της ιστοσελίδας σε 24ωρη βάση, καθημερινά», λέει ο κ. Γόντικας και προσθέτει ότι στα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνεται η ανάπτυξη περιεχομένου για νέα μέσα, όπως η κινητή τηλεφωνία και τα ευρυζωνικά δίκτυα.

ΤΙ ΝΕΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ: Τους ερχόμενους μήνες η ΕΡΤ θα προβάλει αμερικανικές και ευρωπαϊκές ταινίες. Το 2008, η Disney-ABC-ESPN Television ανανέωσε το πολυετές συμβόλαιό της με τον ελληνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, για μία ευρεία γκάμα προγραμμάτων. Η συμφωνία περιλαμβάνει ταινίες των Walt Disney Pictures, Disney/Pixar, Touchstone Pictures και Miramax Films, καθώς και επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές των Disney Channel, Playhouse Disney και ABC Studios.

Δεν υπάρχουν σχόλια: