9.1.09

Δολοφονία εκδότη στη Σρι Λάνκα

ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ

Με τη Βασιλική Κοτζιά

Θανάσιμη επίθεση δέχθηκε ο εκδότης της εφημερίδας Sunday Leader στη Σρι Λάνκα. Ο Lasantha Wickramatunga δέχθηκε πυροβολισμούς από αγνώστους ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν προς το γραφείο του στο Κολόμπο. Ο άτυχος Wickramatunga είχε ταχθεί πολλές φορές εναντίον της κυβέρνησης της χώρας και το πλήρωσε με τη ζωή του. Η δολοφονία του εκδότη ήταν το δεύτερο πλήγμα που δέχθηκε ο Τύπος στη Σρι Λάνκα μέσα σε διάστημα μόλις δύο ημερών. Την Τρίτη, ένοπλοι επιτέθηκαν με χειροβομβίδες κατά του μεγαλύτερου ιδιωτικού καναλιού της χώρας. Η Σρι Λάνκα είναι μία από τις πλέον επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τους δημοσιογράφους, οι οποίοι πέφτουν θύματα εκφοβισμού και επιθέσεων. Από το 2006 μέχρι σήμερα 10 εργαζόμενοι στα ΜΜΕ έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα.


H τελική αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει μέχρι την ορκωμοσία του Barack Obama στις 20 Ιανουαρίου. Η μεγαλόπρεπη τελετή, η οποία θα διαρκέσει συνολικά 7 ώρες, θα μεταδοθεί από το CBS με περιγραφή της πολύφερνης Katie Couric. Ο τηλεοπτικός μαραθώνιος θα περιλαμβάνει ακόμη συνεντεύξεις, αναλύσεις και βίντεο για τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Οι επίσημες εκδηλώσεις για την έναρξη της προεδρικής θητείας του Obama θα έχουν αρχίσει δύο ημέρες νωρίτερα, στις 18 Ιανουαρίου, στο μνημείο του Αβραάμ Λίνκολν. Εκεί θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια εκδήλωση στην οποία θα παραστεί ο Obama και ο Αντιπρόεδρος John Biden και θα εμφανιστούν γνωστοί αστέρες της showbiz. Τα αποκλειστικά τηλεοπτικά δικαιώματα για αυτή την εκδήλωση εξασφάλισε το HBO, το οποίο είχε μεταδώσει το αντίστοιχο «πάρτι» του Μπιλ Κλίντον τον Ιανουάριο του1993. Το δημοφιλές κανάλι υποχρεώνεται να μην διακόψει για διαφημίσεις στη διάρκεια της 90λεπτης εκδήλωσης και, φυσικά, να μην παραχωρήσει δικαιώματα σε κανένα άλλο κανάλι. Το αντίτιμο της συμφωνίας δεν έγινε γνωστό.

Στις 14 Ιανουαρίου βγαίνει στον αέρα το κανάλι του BBC Persian. Το τηλεοπτικό πρόγραμμα της περσικής υπηρεσίας του BBC θα μεταδίδεται για οκτώ ώρες κάθε ημέρα, ενώ θα υπάρχει και η αντίστοιχη ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο. Εν τω μεταξύ, στο BBC θα βασίζεται πλέον και ABC για την κάλυψη του πολέμου στο Ιράκ. Πολύ σύντομα τo αμερικανικό δίκτυο θα πάψει να έχει αποκλειστικό ανταποκριτή από τη Βαγδάτη και, κατόπιν ειδικής συμφωνίας, θα «χρησιμοποιεί» το ρεπορτάζ του BBC. Το ABC θα διατηρήσει το γραφείο του στη Βαγδάτη, ενώ θα συνδράμει και οικονομικά το βρετανικό δίκτυο για την κάλυψη των γεγονότων στο Ιράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: