5.3.15

Περιμένοντας το σχέδιο νόμου για την ΕΡΤ



 Εν αναμονή της κατάθεσης του σχεδίου νόμου για την ΕΡΤ. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πως σήμερα θα φέρει το σχέδιο στη Βουλή έχοντας ως στόχο την επαναλειτουργία της ΕΡΤ το συντομότερο δυνατόν.  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέρριψε την πρόταση της άμεσης επαναλειτουργίας με την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών επικρατείας και οικονομικών που θα ενεργοποιούσε τον ιδρυτικό νόμο 1730 της  ΕΡΤ και επέλεξε τη σύνταξη ενός νόμου για «μια νέα ΕΡΤ από μηδενική βάση».


Στα βασικά της χαρακτηριστικά θα είναι η επιστροφή όσων απολυμένων της ΕΡΤ επιθυμούν και η διατήρηση των εργαζομένων των ΔΤ- ΝΕΡΙΤ και η επαναφορά όλων των δομών της. Παράλληλα όπως προανήγγειλε ο υπουργός επικρατείας, Νίκος Παππάς, θα γίνει αύξηση του ανταποδοτικού τέλους προκειμένου να καλυφθεί η υποχρέωση εισφοράς της ΝΕΡΙΤ με το ποσό των 100 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015. 

Οι πληροφορίες για το τι θα περιέχει το σχέδιο νόμου είναι συγκεχυμένες. Λέγεται πως ως βάση θα χρησιμοποιηθεί ο νόμος 1730/87, ενώ υπάρχει η πληροφορία πως ίσως η νέα ΕΡΤ...απορροφήσει τη ΝΕΡΙΤ, έτσι ώστε, σύμφωνα με τις απόψεις των νομικών του υπουργείου να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ισχύος των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί ως τώρα. Υπάρχει ακόμη η πληροφορία πως ίσως το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή να ακολουθήσει την επείγουσα διαδικασία, όπως αρχικά σχεδίαζε η κυβέρνηση, αλλά να υπάρξει διεξοδική συζήτηση στη Βουλή. Αν συμβεί κάτι τέτοιο η έναρξη της νέας ΕΡΤ θα καθυστερήσει κι άλλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: