4.3.15

Νέο σκηνικό στην τηλεόραση




Σε φάση αναδιάταξης η τηλεόραση. Οι παραλείψεις της προηγούμενης συγκυβέρνησης και οι εξαγγελίες της σημερινής δυνητικά μπορεί να αλλάξουν το σκηνικό  στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.   Ας δούμε  πως έχουν τα δεδομένα.



Ο ειδικός φόρος τηλεόρασης που αντιστοιχεί στο 20% ανά διαφήμιση, επέστρεψε από την 1η Ιανουαρίου 2015, ύστερα από επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και η απόδοσή του ορίστηκε για την 20η Ιανουαρίου 2016.  Με τη μείωση των διαφημιστικών μπάτζετ,  τα περιθώρια για τους τηλεοπτικούς σταθμούς  περιορίζονται σημαντικά. Επιπλέον από την 1η Ιουλίου 2015, ύστερα από τροπολογία σε νόμο που πέρασε το Καλοκαίρι η κυβέρνηση, οι επιστροφές στη διαφήμιση, γίνονται περίπου εθελοντικές, καταργώντας την ισχύ που είχαν ως διαμεσολαβητές τα media shop ανακατανέμοντας τη διαφήμιση.

Η σημερινή συγκυβέρνηση προωθεί 4 βασικά πράγματα. Επαναφέρει την ΕΡΤ, καταργώντας το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ και επαναπροσλαμβάνοντας το προσωπικό.  Η επαναφορά της ΕΡΤ, με το σύνολο των προγραμμάτων της και με σταθερό έσοδο από το ανταποδοτικό τέλος, σε αντίθεση με τους ιδιωτικούς σταθμούς που αναζητούν έσοδα από τη διαφήμιση, αλλάζει τους όρους διεξαγωγής του παιχνιδιού της ενημέρωσης

Επιπλέον, η συμμαχία ΝΔ-ΑΝΕΛ, Δηλώνει πως θα προχωρήσει, μέσω δημοπρασίας στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών με στόχο τη συγκέντρωση εσόδων. Και επιπλέον θα επιβάλει οικονομικό έλεγχο στις τηλεοπτικές εταιρείες με στόχο να μην χορηγούνται δάνεια, χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις και επαρκή ίδια κεφάλαια. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: