13.3.15

ΠΟΣΠΕΡΤ: Ανακόλουθη η κυβέρνηση για την ΕΡΤ

 Ενστάσεις επί του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το άνοιγμα της ΕΡΤ, από το Ποτάμι και την ΠΟΣΠΕΡΤ. Η κυβέρνηση επιχειρεί με ένα non paper να παρουσιάσει το νέο μοντέλο λειτουργίας της ΕΡΤ, ενώ η ΠΟΣΠΕΡΤ που σήκωσε το βάρος του αγώνα, μαζί με άλλες συλλογικότητες και ανθρώπους, δηλώνει πως πρόκειται για αλλαγή του ονόματος της ΝΕΡΙΤ. Σήμερα πάντως ολοκληρώνεται η διαβούλευση.


Η κριτική της ΠΟΣΠΕΡΤ εστιάζεται στο γεγονός πως η κυβέρνηση αποφάσισε την εταιρεία της ΝΕΡΙΤ για να επιχειρήσει την επιστροφή της ΕΡΤ, η οποία τελεί υπό συγκεκριμένες δεσμεύσεις, μνημονιακού περιεχομένου, όπως για παράδειγμα η υποχρέωση επιστροφής ποσού 100 εκατ.  ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, η ΠΟΣΠΕΡΤ καταλογίζει στους συντάκτες του νομοσχεδίου πως δεν καθορίζουν τους δομές της ΕΡΤ, σε πείσμα των δεσμεύσεων που είχαν κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, όταν έπεσε το μαύρο της 11ης Ιουνίου 2013.

Η κυβέρνηση προς το παρόν περιορίζεται στην έκδοση non paper

Σε αυτό επισημαίνεται η κατάργηση των προνομίων του παρελθόντος, η πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου μετά από δημοσίευση προκήρυξης και εφαρμογή των διαδικασιών του ΑΣΕΠ και η υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης. Επιπλέον η ανάθεση έργων και παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών δεν θα  μπορεί να υπερβαίνει το 25% του ετήσιου προϋπολογισμού, ενώ το ΔΣ της ΕΡΤ θα διορίζεται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως η κυβέρνηση “δημιουργεί μια ΕΡΤ απόλυτα ελεγχόμενη αφού ο Υπουργός Επικρατείας είναι αυτός που ουσιαστικά διορίζει τον Πρόεδρο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: