10.3.15

Και από τη ΝΕΡΙΤ, βγαίνει η ΕΡΤ!



Η ΕΡΤ επιστρέφει μέσω ΝΕΡΙΤ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά από διάστημα σχεδόν δύο μηνών επιλέγει να επαναφέρει την ΕΡΤ στις οθόνες και τις ραδιοφωνικές συσκευές, μέσω του εταιρικού σχήματος του μορφώματος της ΝΕΡΙΤ και όχι από «μηδενική βάση», όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμό. Το νομοσχέδιο τέθηκε από χθες το απόγευμα σε διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει ως  τις 12 Μαρτίου.


 Το δεύτερο βασικό της χαρακτηριστικό είναι πως επανέρχονται στις θέσεις τους, όσοι είχαν στις 11 Ιουνίου όσοι είχαν «κάθε είδους συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου» πλην του προσωπικού ειδικών θέσεων και των ειδικών συμβούλων και όσων έχουν συνταξιοδοτηθεί.  Η χρηματοδότηση της εταιρείας θα προέλθει από το ανταποδοτικό τέλος το οποίο θα παραμείνει στο ποσό των 3 ευρώ. Η νέα εταιρεία, θα τελεί υπό κυβερνητικό έλεγχο, για διάστημα ενός 1 έτους, καθώς το προσωρινό 7μελές ΔΣ θα διοριστεί από τον αρμόδιο υπουργό επικρατείας, Νίκυ Παππά. Σε αυτό θα συμμετέχουν ο πρόεδρος, ο διευθύνων σύμβουλος, δύο πρόσωπα εγνωσμένου επαγγελματικού κύρους, 2 εκπρόσωποι των εργαζομένων και ένα μέλος από την ΠΟΕΣΥ.  Το νομοσχέδιο προβλέπει έλεγχο από το ΕΣΡ και σε δεύτερο στάδιο το διορισμό από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, κάτι που ίσως δεν θα επιτρέπει τον άμεσο έλεγχο της ΕΡΤ από την κυβέρνηση.


Ο αριθμός των ΜΜΕ δεν προσδιορίζεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο. Εκτιμάται πάντως θα τεθεί σε λειτουργία το σύνολο των προγραμμάτων.   Τέλος θεσμοθετείται κοινωνικός έλεγχος της ΕΡΤ με την υποχρεωτική συγκρότηση των Συμβουλίων Κοινωνικού Ελέγχου ανά περιφέρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: