27.12.14

Το τελευταίο “ταξίδι” του Σεραφείμ Φυντανίδη



“Κοινώνησα τη δημοσιογραφία από τα δεκαεννιά µου χρόνια, όταν, αν και ήμουν φοιτητής στην ΑΣΟΕΕ, µε δέχτηκαν στο «Έθνος». Το πώς, είναι µια συναρπαστική ιστορία που θέλω κάποτε να τη γράψω”. Στον πρόλογο του βιβλίου του «31 αξέχαστα χρόνια στο ξύλινο τιμόνι της <<Ελευθεροτυπίας>> και της <<Κυριακάτικης Ε>>» ο Σεραφείμ Φυντανίδης, υποσχόταν μια ακόμη έκδοση, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε.


Ο ιστορικός διευθυντής της «Ελευθεροτυπίας», πέθανε ανήμερα των Χριστουγέννων σε ηλικία 77 ετών, λόγω καρδιολογικών προβλημάτων. Γεννήθηκε στο Περιστέρι το 1937 και πέρασε από το «Έθνος», την «Απογευματινή» και την  «Ακρόπολη» της οποία διατέλεσε διευθυντής, πριν αναλάβει το ξύλινο τιμόνι» «Ελευθεροτυπίας» και αργότερα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας. Με εκδότη τον Κίτσο Τεγόπουλο, οι δύο εφημερίδες, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ενημέρωση των αναγνωστών και τις πολιτικές εξελίξεις, από το σκάνδαλο Κοσκωτά και τον Τρομονόμο έως και τη δημοσίευση των προκηρύξεων της «17ης Νοέμβρη». 

«Η ιστορία της <<Ελευθεροτυπίας>> είναι μοναδική στα χρονικά  του ελληνικού Τύπου», έγραφε στον πρόλογο του βιβλίου του, ο Σεραφείμ Φυντανίδης. «Τόση ελευθερία έκφρασης δεν είχαν και δεν έχουν γνωρίσει ποτέ άλλοτε οι δημοσιογράφοι. Με την πένα τους, αποκάλυπταν και ανέλυαν γεγονότα, σκάνδαλα και πολιτικές ίντριγκες. Ήταν μια πιστή απεικόνισης της ελληνικής πολιτικής ζωής και της κοινωνίας μετά τη Μεταπολίτευση. Το κλίμα που επικρατούσε στην εφημερίδα αυτή , την κλίμα συνεργασίας, φιλίας αλλά και αντεγκλήσεων. Ακόμα και οι καυγάδες μας ήταν δημιουργικοί». Η «Ελευθεροτυπία» αυτή χάθηκε μαζί με τους ανθρώπους της.

Ο Σεραφείμ Φυντανίδης ήταν παντρεμένος με τη Βιργινία Βεντουράκη και είχε 3 παιδιά. Ως άνθρωπος αγαπούσε πολύ τη δημοσιογραφία, τη ζωή και τα ταξίδια. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στη 1.00 π.μ. στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών . 

Δεν υπάρχουν σχόλια: