18.10.13

Φθηνό φάσμα για τους ιδιοκτήτες της TV


 Με 18,5 εκατ. ευρώ μια εταιρεία πάροχος δικτύου μπορεί να ελέγχει το φάσμα των ψηφιακών συχνοτήτων για 15 χρόνια. Το κοστολόγιο παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών,  Μιχάλης Χρυσοχοϊδης  στη Βουλή ενημερώνοντας σχετικά με τον επικείμενο διαγωνισμό για την ανάδειξη παρόχου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Το τίμημα είναι εντυπωσιακά χαμηλό αν αναλογιστεί κανείς πως  για παράδειγμα μόνο για τις αναλογικές συχνότητες το 2008 , οι εθνικής εμβέλειας σταθμοί πλήρωσαν  …16  εκατ. ευρώ.



Σύμφωνα  με το Μ .Χρυσοχοΐδη, «ο πρώτος στόχος είναι να γίνει ένα αποδοτικότερο πλάνο κοινωνικής, τεχνολογικής και οικονομικής αξιοποίησης του ψηφιακού μερίσματος και ο δεύτερος, να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο πλαίσιο ως χώρα, για την ταχεία και αποδοτικότερη υλοποίηση του χάρτη ψηφιακής τηλεόρασης».  Ο πάροχος δικτύου “που θα προκύψει πολύ σύντομα μέσα από διαγωνιστική διαδικασία, θα είναι υποχρεωμένος να τον καλύψει μέσα σε ένα χρόνο με 156 κέντρα μετάδοσης σε όλη την χώρα”.

 Ο χρόνος παραχώρησης ή εκχώρησης του δικαιώματος είναι 15 χρόνια και “το τίμημα και συγκεκριμένα η τιμή εκκίνησης είναι 16,39 εκατ. ευρώ για τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια και 2,1 εκατ. για τα περιφερειακά κανάλια” Στόχος της κυβέρνησης είναι από την 1η Οκτωβρίου 2014, να έχει ολοκληρωθεί η ψηφιακή μετάβαση  και στη συνέχεια να ακολουθήσει ο διαγωνισμός για το ψηφιακό μέρισμα.

Στη διαδικασία αυτή της εκπομπής απουσιάζουν οι άδειες! Η  Digea που έχει προβάδισμα, έναντι των υπολοίπων, έχει προσωρινή άδεια που έχει λήξει. Την ίδια ώρα οι πελάτες της, οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν έχουν άδειες, αλλά θα έχουν το δικαίωμα ψηφιακή εκπομπής, αν είχαν σήμα στις 31 Αυγούστου και αν
έχουν σύμβαση με νόμιμο πάροχο....

Δεν υπάρχουν σχόλια: