10.9.13

Ο “κλειστός κύκλος” της τηλεόρασης




Σε εξέλιξη το «σκάνδαλο» της εκχώρησης ψηφιακών συχνοτήτων, άνευ ανταλλάγματος και των ψηφιακών εκπομπών χωρίς άδειες. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, εν μέσω του λουκέτου της ΕΡΤ, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Πλην όμως στο παρασκήνιο, αυτό που συζητείται είναι οι πάροχοι δικτύου που θα κερδίσουν τη σχετική άδεια να μην καταβάλλουν στο ελληνικό δημόσιο εγγυητική επιστολή.


Την  ίδια ώρα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί χρησιμοποιούν αναλογικές και ψηφιακές συχνότητες, χωρίς να διαθέτουν άδεια και δίχως η πολιτεία, να προκηρύσσει τις άδειες. Η σχετική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ σχετικά με το αντισυνταγματική καθεστώς λειτουργίας της τηλεόρασης δεν εφαρμόζεται δημιουργώντας ένα «κλειστό σύστημα» που επιτρέπει μόνο σε όσες εταιρείες, διαθέτουν συχνότητα να εκπέμπουν. Με τον τρόπο αυτό οι δύο άδειες της «Ραδιοτηλεοπτικής» σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, θεωρούνται πολύτιμες και για αυτό πωλούνται, μαζί φυσικά με την εταιρεία. Έτσι,  αντί να υπάρχουν έσοδα για το ελληνικό δημόσιο από τη χρήση του φάσματος των συχνοτήτων, όπως ήδη συμβαίνει στη συνδρομητική τηλεόραση, οι ελεύθερες επίγειες ψηφιακές συχνότητες παραμένουν σε «κλειστό κύκλο» με προφανείς συνέπειες για την πληροφόρηση του κοινού.


Είναι ενδεικτικό πως από το σύνολο των σταθμών που εκπέμπουν στην Ελλάδα, χρήματα καταβάλουν, για χρήση των συχνοτήτων, μόνο οι αναλογικής εμβέλειας τηλεοπτική σταθμοί. Επιπροσθέτως, όπως έχει λήξει η διάρκεια της άδειας των σταθμών, έτσι έχει λήξει και η θητεία των μελών του ΕΣΡ που είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο των καναλιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: