20.6.13

«Μαύρισαν» και εγκατέλειψαν την ...ΕΡΤ



Η μάχη για την παραμονή ή όχι στη ζωή της  ΕΡΤ, σε θεσμικό επίπεδο, επανέρχεται στο Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ. Στις 6.00 το απόγευμα θα συζητηθεί η προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί ως το βράδυ. Η ΕΡΤ παραμένει ανοικτή, πλην όμως καθώς η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει την απόφαση του Προέδρου του ΣτΕ, Κ. Μενουδάκου, προκαλώντας σοκ στους δημοκρατικούς πολίτες.


Τα σημεία αιχμής είναι εδώ. Η λειτουργία ή όχι της ΕΡΤ  και η τύχη του προσωπικού στο υφιστάμενο ή σε ένα διάδοχο σχήμα. Το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει πως “η ΕΡΤ πέθανε” και πρότεινε, δημοσίως, λύση υπογραφής  2μηνων συμβάσεων με το σύνολο του προσωπικού. Όμως η ευρωπαϊκή οδηγία 98/50/ΕΚ που έχει ενσωματωθεί από το 2002 στην ελληνική νομοθεσία ορίζει πως δεν υπάρχει η έννοια του “ξαφνικού θανάτου” σε και επιχείρηση που δεν αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα, και οποιοδήποτε μεταβατικό σχήμα, πρέπει να προσλάβει το σύνολο του προσωπικού.

Στον αντίποδα το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, δεν μιλούν πλέον για ΕΡΤ, αλλά για τη  Δημόσια ή Εθνική  Ραδιοτηλεόραση, “με κανονικό πρόγραμμα σε όλες τις συχνότητες”. Η Επιτροπή Αναστολών δεν δεσμεύεται από την Προσωρινή Διαταγή του Κ. Μενουδάκου, μπορεί όμως να την ερμηνεύσει δικαστικά, ενώ παράλληλα μπορεί να υπεισέλθει και σε εργασιακά ζητήματα, εξετάζοντας την υπόθεση από το μηδέν.


Υπάρχει και ο παράγοντας των εργαζομένων και του κόσμου που έχει στηρίξει την ΕΡΤ. Το διασωματειακό καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΣτΕ, ενώ ο κόσμος περιφρουρεί το Ραδιομέγαρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: